جلد 7، شماره 26 - ( جلد 7 شماره 25 1397 )                   جلد 7 شماره 26 صفحات 117-128 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mosleh Arany A, Alipour H, tabande A, Dashti H. Effects of salinity in various light intensities on some physiological characteristics of Haloxylon ammodendron. j.plant proc. func.. 2018; 7 (26) :117-128
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-673-fa.html
مصلح ارانی اصغر، علیپور حسین، تابنده آفاق، دشتی حسن. اثر شوری در شدت‌های مختلف نور بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیک گیاه سیاه‌تاغ (Haloxylon ammodendron). مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (26) :117-128

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-673-fa.html


1- دانشگاه یزد ، amosleh@yazd.ac.ir
2- دانشگاه یزد
3- اداره منابع طبیعی یزد
چکیده:   (1084 مشاهده)

در در این پژوهش اثر شوری (شاهد، شوری 8 و 24 دسی­زیمنس  بر متر)  در شدت‌های مختلف نور (نور کامل برابر با شدت  102× 1109 لوکس، نور متوسط با شدت 102×454  لوکس و نور ضعیف با شدت 102× 175 لوکس) روی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و جذب عناصر در گیاه سیاه­تاغ به­صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 10 تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار پرولین در نور ضعیف و متوسط به­طور معنی­داری کمتر از نور کامل بود. مقدار پرولین در نور کامل برابر با 42/0 میلی­گرم بر گرم وزن تر ساقه و در نور ضعیف برابر با 17/0 میلی­گرم بر گرم وزن تر ساقه بود. شوری نیز به­طور معنی­داری باعث افزایش مقدار پرولین و قند­های محلول شد. بیشترین مقدار کلروفیل a، b و کل، مقدار پتاسیم در نور ضعیف و متوسط و کمترین آن در نور کامل مشاهده شد. مقدار فسفر در نور ضعیف به­طور معنی­داری بیشتر از شاهد و نور متوسط بود. بر خلاف سایر عناصر مقدار سدیم در نور کامل به­طور معنی­داری نسبت به نور ضعیف و متوسط بیشتر بود. مقدار کلروفیل a، b و کل با افزایش شوری کاهش یافت. مقدار نیتروژن و پتاسیم نیز با افزایش شوری کاهش یافت به­طوریکه مقدار پتاسیم در شوری 24 دسی­یمنس بر متر برابر با 8/48 میلی­گرم بر گرم ماده خشک و در شاهد برابر با 71 میلی­گرم بر گرم ماده خشک اندازه­گیری شد. بر خلاف پتاسیم، مقدار سدیم با افزایش شوری در گیاه افزایش یافت. نسبت پتاسیم به سدیم در ساقه سیاه­تاغ نیز با افزایش شوری کاهش یافت. نتایج بررسی اثر متقابل نور و شوری نشان داد کاهش شدت نور همچنین باعث افزایش محتوای نسبی آب در شوری 8 و 24 دسی­زیمنس بر متر و بهبود جذب کلسیم در شوری 24 دسی­زیمنس بر متر شد. نور متوسط همچنین باعث بهبود جذب منیزیم در شوری 8 و 24 دسی­زیمنس بر متر شد. بنابراین تحت شرایط این آزمایش کاهش نور شرایط بهتری را برای رشد نهالهای سیاه­تاغ فراهم می­کند.

واژه‌های کلیدی: سیاه‌تاغ، شدت نور، شوری
متن کامل [PDF 537 kb]   (479 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1395/5/9 | پذیرش: 1395/12/9 | انتشار: 1397/8/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb