در در این پژوهش اثر شوری (شاهد، شوری 8 و 24 دسیزیمنس بر متر) در شدتهای مختلف نور (نور کامل برابر با شدت 102× 1109 لوکس، نور متوسط با شدت 102×454 لوکس و نور ضعیف با شدت 102× 175 لوکس) روی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و جذب عناصر در گیاه سیاهتاغ بهصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با 10 تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار پرولین در نور ضعیف و متوسط بهطور معنیداری کمتر از نور کامل بود. مقدار پرولین در نور کامل برابر با 42/0 میلیگرم بر گرم وزن تر ساقه و در نور ضعیف برابر با 17/0 میلیگرم بر گرم وزن تر ساقه بود. شوری نیز بهطور معنیداری باعث افزایش مقدار پرولین و قندهای محلول شد. بیشترین مقدار کلروفیل a، b و کل، مقدار پتاسیم در نور ضعیف و متوسط و کمترین آن در نور کامل مشاهده شد. مقدار فسفر در نور ضعیف بهطور معنیداری بیشتر از شاهد و نور متوسط بود. بر خلاف سایر عناصر مقدار سدیم در نور کامل بهطور معنیداری نسبت به نور ضعیف و متوسط بیشتر بود. مقدار کلروفیل a، b و کل با افزایش شوری کاهش یافت. مقدار نیتروژن و پتاسیم نیز با افزایش شوری کاهش یافت بهطوریکه مقدار پتاسیم در شوری 24 دسییمنس بر متر برابر با 8/48 میلیگرم بر گرم ماده خشک و در شاهد برابر با 71 میلیگرم بر گرم ماده خشک اندازهگیری شد. بر خلاف پتاسیم، مقدار سدیم با افزایش شوری در گیاه افزایش یافت. نسبت پتاسیم به سدیم در ساقه سیاهتاغ نیز با افزایش شوری کاهش یافت. نتایج بررسی اثر متقابل نور و شوری نشان داد کاهش شدت نور همچنین باعث افزایش محتوای نسبی آب در شوری 8 و 24 دسیزیمنس بر متر و بهبود جذب کلسیم در شوری 24 دسیزیمنس بر متر شد. نور متوسط همچنین باعث بهبود جذب منیزیم در شوری 8 و 24 دسیزیمنس بر متر شد. بنابراین تحت شرایط این آزمایش کاهش نور شرایط بهتری را برای رشد نهالهای سیاهتاغ فراهم میکند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |