Nazari M, Khalili F, Ebrahimi R, Mostofi Y, Jafarpour M. Effect of postharvest UV-C irradiation and DPI treatment on some biochemical characteristics of sweet pepper fruits (Capsicum annuum var. Nirvin) during storage. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 19
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1583-fa.html
نظری مهرداد، خلیلی فریبا، ابراهیمی راهله، مستوفی یونس، جعفرپور مهرداد. تأثیر پرتودهی UV-C و تیمار دیفنیلیودونیوم یدید (DPI) بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی میوه فلفل دلمهای (Capsicum annuum var. Nirvin) طی دوره پس از برداشت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :301-321
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1583-fa.html
1- گروه علوم باغبانی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه علوم باغبانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، f.khalili@khuisf.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
چکیده: (1470 مشاهده)
فلفل دلمهای از مهمترین سبزیهای تجاری و خاص با عمر پس از برداشت کوتاه و حساسیت بالا به بیماریهای قارچی است. بدین منظور پژوهشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی تحت پرتودهی UV-C (سطوح صفر، 5 و 10 کیلوژول بر متر مربع بر ثانیه) و DPI (غلظتهای صفر و 1 میکرومولار) در سه تکرار اجرا و تغییرات صفات در روزهای صفر، 7، 14، 21 و 28 انبارمانی بررسی شد. نتایج نشان داد، با افزایش مدت زمان انبارمانی میزان کاروتنوئید کاهش معنیداری یافت. پس از گذشت 28 روز تحت پرتو UV-C 5 و 10 kJ m-2 s-1 و تیمار 1 میکرومولار DPI در مقایسه با سایر تیمارها، محتوای کاروتنوئید در میوه فلفل دلمهای افزایش معنیداری یافت که با روز صفر این تیمارها در سطح 5 درصد تفاوت آماری معنیداری را نشان نداد. تشعشع UV-C با شدت kJ m-2 s-1 10 باعث القاء یک تنش اولیه در سلولهای فلفل دلمهای شده، پس از 28 روز انبارداری ظرفیت آنتیاکسیدانی را حفظ نمود. تیمار DPI در این نمونهها در روز 28 انبارمانی سبب کاهش معنیدار ظرفیت آنتیاکسیدانی گردید. تحت پرتوتابی UV-C 5، بیشترین فنل کل و قند احیاء حاصل گردید. پرتوتابی UV-C 10 تحت تیمار DPI 1 میکرومولار در روز 28 انبارمانی سبب حفظ محتوای پروتئین شد. پرتودهی UV-C با شدت kJ m-2 s-1 5 به همراه DPI 1 میکرومولار، فعالیت سوپراکسید دیسموتاز را در روز 21 انبارمانی افزایش دادند. پرتوتابی UV-C 10 و DPI صفر میکرومولار در روز 28 انبارمانی سبب افزایش فعالیت کاتالاز گردید. تحت تیمار UV-C 5 و DPI صفر میکرومولار در روز 14 انبارمانی، فعالیت پراکسیداز به بیشترین میزان رسید. بهطورکلی تیمارهای UV-C و DPI بر خصوصیات کیفی فلفل دلمهای در پایان دروه انبارمانی تأثیر معنیداری را نشان دادند.
شمارهی مقاله: 19
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1400/6/2 | پذیرش: 1400/7/26 | انتشار: 1401/2/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول