Hashemi A, Asadi-Gharneh H A. Investigation effects of different composts on some quantitative and qualitative characteristics of coriander. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 1
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1929-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان). اصفهان، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان). اصفهان، ایران ، h.asadi@khuisf.ac.ir
چکیده: (587 مشاهده)
استفاده از کودهای سازگار با طبیعت و مناسب برای رشد بهینه گیاه میتواند اثرات مطلوبی بر شاخصهای کمی و کیفی گیاه داشته باشد. در مطالعه حاضر، تأثیر کمپوستهای مختلف بر برخی صفات رویشی، بیوشیمیایی و اسانس گیاه گشنیز در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) واقع در روستای خاتونآباد در سال 1400 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 16 تیمار (شاهد، کمپوست ترکیبی از گیاهان دارویی (5، 10 و 15 کیلوگرم در مترمربع)، کمپوست نیشکر (2، 4 و 6 کیلوگرم در مترمربع)، کمپوست شیرینبیان (1، 2 و 3 کیلوگرم در مترمربع)، کمپوست نخیلات (2، 4 و 6 کیلوگرم در مترمربع) و کمپوست ضایعات گلمحمدی (4، 5 و 6 کیلوگرم در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد سطح 6 کیلوگرم در مترمربع کمپوست نیشکر بهترین نتیجه را در بین سایر تیمارهای کودی در بیشتر صفات نشان داد. ارتفاع بوته (52/95 سانتیمتر) و سطح برگ (0/531 میلیمتر مربع) با کاربرد کمپوست شیرینبیان 3 کیلوگرم در مترمربع بیش از سایر تیمارها بود. بیشترین میزان اسانس (29 درصد)، محتوای کلروفیل کل (46/1 میلیگرم بر گرم وزن تر برگ) و ترکیبات فنلی (348 میلیگرم در گرم) با کاربرد 6 کیلوگرم در متر مربع کمپوست نیشکر بهدست آمد. لینالول مهمترین ترکیب موجود در اسانس گشنیز در همه تیمارهای مورد استفاده بود. میتوان نتیجه گرفت کاربرد کمپوست نیشکر و شیرینبیان با بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی خاک منجر به بهبود رشدی و صفات کیفی گشنیز شدهاند.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1402/3/29 | پذیرش: 1402/10/16 | انتشار: 1403/3/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول