جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemi A, Asadi-Gharneh H A. Investigation effects of different composts on some quantitative and qualitative characteristics of coriander. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 1
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1929-fa.html
هاشمی آرزو، اسدی قارنه حسینعلی. بررسی تأثیر کمپوست‌های مختلف بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی گشنیز. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :1-16

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1929-fa.html

1- گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان). اصفهان، ایران
2- گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان). اصفهان، ایران ، h.asadi@khuisf.ac.ir
استفاده از کودهای سازگار با طبیعت و مناسب برای رشد بهینه گیاه می‌تواند اثرات مطلوبی بر شاخص‌های کمی و کیفی گیاه داشته باشد. در مطالعه حاضر، تأثیر کمپوست‌های مختلف بر برخی صفات رویشی، بیوشیمیایی و اسانس گیاه گشنیز در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) واقع در روستای خاتون‏آباد در سال 1400 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل 16 تیمار (شاهد، کمپوست ترکیبی از گیاهان دارویی (5، 10 و 15 کیلوگرم در مترمربع)، کمپوست نیشکر (2، 4 و 6 کیلوگرم در مترمربع)، کمپوست شیرین‌بیان (1، 2 و 3 کیلوگرم در مترمربع)، کمپوست نخیلات (2، 4 و 6 کیلوگرم در مترمربع) و کمپوست ضایعات گل‌محمدی (4، 5 و 6 کیلوگرم در مترمربع) بودند. نتایج نشان داد سطح 6 کیلوگرم در مترمربع کمپوست نیشکر بهترین نتیجه را در بین سایر تیمار‏های کودی در بیشتر صفات نشان داد. ارتفاع بوته (52/95 سانتی‏متر) و سطح برگ (0/531 میلی‌متر مربع) با کاربرد کمپوست شیرین‏بیان 3 کیلوگرم در مترمربع بیش از سایر تیمارها بود. بیشترین میزان اسانس (29 درصد)، محتوای کلروفیل کل (46/1 میلی‌گرم بر گرم وزن تر برگ) و ترکیبات فنلی (348 میلی‏گرم در گرم) با کاربرد 6 کیلوگرم در متر مربع کمپوست نیشکر به‌دست آمد. لینالول مهم‌ترین ترکیب موجود در اسانس گشنیز در همه تیمارهای مورد استفاده بود. می‌توان نتیجه گرفت کاربرد کمپوست نیشکر و شیرین‏بیان با بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی خاک منجر به بهبود رشدی و صفات کیفی گشنیز شده‌اند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/3/29 | پذیرش: 1402/10/16 | انتشار: 1403/3/29