سالیسیلیک اسید نقش مهمی در پاسخ گیاهان به شرایط نامطلوب محیطی ایفا مینماید. در پژوهش حاضر تأثیر تیمار سالیسیلیک اسید در سه غلظت صفر (شاهد)، 1/0 و 1 میلیمولار بهصورت محلولپاشی برگی و میوه دو رقم انگور "شاهانی" و "فخری" در دو مرحله غوره و رسیدگی میوه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بهصورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج مقایسه دو مرحله رشدی نشان داد (بجز میزان کلروفیل b پوست حبههای هر دو رقم در مرحله رسیدگی میوه) تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1/0 میلیمولار باعث افزایش معنیدار میزان وزن تر حبهها، کلروفیل a و b برگ و پوست حبههای ارقام "شاهانی" و "فخری" در هر دو مرحله غوره و رسیدگی میوه نسبت به شاهد شد. نتایج نشان داد در مرحله غوره تیمار سالیسیلیک اسید در غلظتهای 1 و 1/0
میلیمولار بهترتیب در برگ و پوست حبههای ارقام "شاهانی" و "فخری"، باعث افزایش مؤثر میزان قند محلول و نامحلول نسبت به شاهد شد. بالاترین میزان قند محلول در مرحله رسیدگی میوه در بافت پوست حبههای هر دو رقم تیمارشده با غلظت 1/0 میلیمولار سالیسیلیک اسید بود که مقادیر آنها در ارقام "شاهانی" و "فخری" بهترتیب برابر 162/2 و 0/2 میلیگرم بر گرم وزن خشک بود. همچنین نتایج مقایسه دو مرحله رشدی نشان داد که در مرحله غوره میزان پرولین اکثر بافتهای مورد بررسی هر دو ارقام "فخری" و "شاهانی" تحت تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1 میلیمولار افزایش یافته بود. اما در مرحله رسیدگی میوه، تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1/0 میلیمولار باعث افزایش معنیدار میزان پرولین بافتهای گوشت و برگ هر دو رقم نسبت به شاهد گردید و در بافتهای دانه و پوست حبههای هر دو رقم باعث کاهش میزان پرولین نسبت به شاهد شد. بالاترین میزان پرولین در مرحله رسیدگی میوه در بافت پوست حبههای رقمهای "شاهانی" و "فخری" تیمارشده با غلظت 1 میلیمولار مشاهدهشده که مقادیر آنها بهترتیب برابر 03/1 و 95/0 میکرومول بر گرم بود. همچنین تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1/0 میلیمولار باعث افزایش معنیدار میزان عناصر آهن با مقدار 89/12 میلیگرم بر لیتر و کلسیم با مقدار 38/0 میلیگرم بر لیتر برگ رقم "فخری" گردید. اما در برگ رقم "شاهانی" اثر کاهش این تیمار مشاهده شد. میزان عناصر منیزیم و سدیم برگ هر دو رقم نیز تحت تیمار سالیسیلیک اسید کاهش داشت. نتایج در کل نشان داد در اکثر بافتها تیمار سالیسیلیک اسید بهویژه غلظت 1/0 میلیمولار میتواند منشأ تحریک سنتز برخی رنگیزههای فتوسنتزی، کربوهیدراتها، پرولین و همچنین برخی عناصر از جمله آهن، کلسیم، پتاسیم و روی باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |