جلد 8، شماره 33 - ( جلد 8، شماره 33 ، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 33 صفحات 324-301 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nazari F, Maleki M, Rasouli M. Nvestigetion the effect of salicylic acid on some physiological and biochemical parameters of grapes "Shahani" and "Fakhri" cultivars at two differend growth stages. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :301-324
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-870-fa.html
نظری فاطمه، ملکی معصومه، رسولی موسی. بررسی تأثیر سالیسیلیک اسید بر برخی شاخص‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی انگور رقم‌های "شاهانی" و "فخری" در دو مرحله مختلف رشدی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :301-324

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-870-fa.html


1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر ، masoumemaleki@gmail.com
3- گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
چکیده:   (2479 مشاهده)

سالیسیلیک اسید نقش مهمی در پاسخ گیاهان به شرایط نا­مطلوب محیطی ایفا می­نماید. در پژوهش حاضر تأثیر تیمار سالیسیلیک اسید در سه غلظت صفر (شاهد)، 1/0 و 1 میلی­مولار به­صورت محلول­پاشی برگی و میوه دو رقم انگور "شاهانی" و "فخری" در دو مرحله غوره و رسیدگی میوه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به­صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج مقایسه دو مرحله رشدی نشان داد (بجز میزان کلروفیل b پوست حبه­های هر دو رقم در مرحله رسیدگی میوه) تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1/0 میلی­مولار باعث افزایش معنی­دار میزان وزن تر حبه­ها، کلروفیل a و b برگ و پوست حبه­های ارقام "شاهانی" و "فخری" در هر دو مرحله غوره و رسیدگی میوه نسبت به شاهد شد. نتایج نشان داد در مرحله غوره تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت­های 1 و 1/0
میلی­مولار به­ترتیب در برگ و پوست حبه­های ارقام "شاهانی" و "فخری"، باعث افزایش مؤثر میزان قند محلول و نا­محلول نسبت به شاهد شد. بالاترین میزان قند محلول در مرحله رسیدگی میوه در بافت پوست حبه­های هر دو رقم تیمار­شده با غلظت 1/0 میلی­مولار سالیسیلیک اسید بود که مقادیر آنها در ارقام "شاهانی" و "فخری" به­ترتیب برابر 162/2 و 0/2 میلی­گرم بر گرم وزن خشک بود. همچنین نتایج مقایسه دو مرحله رشدی نشان داد که در مرحله غوره میزان پرولین اکثر بافت­های مورد بررسی هر دو ارقام "فخری" و "شاهانی" تحت تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1 میلی­مولار افزایش یافته بود. اما در مرحله رسیدگی میوه، تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1/0 میلی­مولار باعث افزایش معنی­دار میزان پرولین بافت­های گوشت و برگ هر دو رقم نسبت به شاهد گردید و در بافت­های دانه و پوست حبه­های هر دو رقم باعث کاهش میزان پرولین نسبت به شاهد شد. بالاترین میزان پرولین در مرحله رسیدگی میوه در بافت پوست حبه­های رقم­های "شاهانی" و "فخری" تیمار­شده با غلظت 1 میلی­مولار مشاهده­شده که مقادیر آنها به­ترتیب برابر 03/1 و 95/0 میکرو­مول بر گرم بود. همچنین تیمار سالیسیلیک اسید در غلظت 1/0 میلی­مولار باعث افزایش معنی­دار میزان عناصر آهن با مقدار 89/12 میلی­گرم بر لیتر و کلسیم با مقدار 38/0 میلی­گرم بر لیتر برگ رقم "فخری" گردید. اما در برگ رقم "شاهانی" اثر کاهش این تیمار مشاهده شد. میزان عناصر منیزیم و سدیم برگ هر دو رقم نیز تحت تیمار سالیسیلیک اسید کاهش داشت. نتایج در کل نشان داد در اکثر بافت­ها تیمار سالیسیلیک اسید به­ویژه غلظت 1/0 میلی­مولار می­تواند منشأ تحریک سنتز برخی رنگیزه­های فتوسنتزی، کربوهیدرات­ها، پرولین و همچنین برخی عناصر از جمله آهن، کلسیم، پتاسیم و روی باشد.

متن کامل [PDF 902 kb]   (1169 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1396/4/19 | پذیرش: 1396/10/13 | انتشار: 1398/5/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb