تنظیمکنندههای رشدی نقش حیاتی در طی مراحل رشد و نمو گیاهان ایفا می کنند و کاربرد آنها می تواند باعث بهبود و افزایش عملکرد گیاهان شود. در این تحقیق اثرات کاربرد محلولپاشی دو هورمون اسید سالیسیلیک و اسید ایندول استیک بر عملکرد کمی و کیفی اسانس گیاهان اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) و بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) از خانوادهی نعناعیان (Lamiaceae) بررسی گردید. این پژوهش به صورت گلدانی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار در سال زراعی 1394 انجام شد. سطوح تیماری اسید ایندول استیک (0، 1، 5/1 و 2 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیلیک (1،0، 10 و 20 میلیمولار) روی گیاهان مذکور در دو مرحله 6 و 8 برگی، محلولپاشی شدند و بعد از 3 هفته از اعمال تیمار دوم که برگها به 16-22 برگی رسیده بودند، اقدام به برداشت گردید. در ساختار هوایی نعناع فلفلی و بادرنجبویه، به ترتیب 28 و 23 ترکیب شناسایی شد. بیشترین اجزای موجود در اسانس بادرنجبویه (بیش از 65%) ژرانیال، نرال و منتول و در نعناع فلفلی (بیش از 70%) منتول، منتون و ایزومنتون بودند. نتایج نشان داد که تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 10 میلیمولار و اسید ایندولاستیک 5/1 میلیگرم در لیتر، در بالابردن میزان کمی و کیفی اسانس گیاهان تحت بررسی بهترین تیمار بود. به نظر میرسد که هورمونهای مورد استفاده در این تحقیق منجر به افزایش عملکرد و به تبع آن میزان و اجزای سازنده اسانس هر دو گیاه شدند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |