شوری یکی از مهمترین تنشهای غیر زندهای است که باعث کاهش قابلیت تولید محصول در خاکهای مناطق خشک و نیمهخشک میشود. اسید هیومیک به عنوان یک اسید آلی و آسکوربات به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی میتوانند در جهت بهبود عملکرد گیاهان در شرایط تنش شوری موثر واقع شوند. به منظور بررسی اثرات تنش شوری و برهمکنش آن با اسید هیومیک و اسید آسکوربیک بر رشد رویشی، رنگیزههای فتوسنتزی و تغییرات آنزیمهای آنتیاکسیدان گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل شوری در چهار سطح (0، 50، 100 و 150 میلیمولار)، اسید هیومیک و اسید آسکوربیک در سه سطح (0، 100 و 200 میلیگرم در لیتر) بود. صفات رویشی گیاه از قبیل ارتفاع بوته و وزن تر و خشک ساقه و برگ با افزایش میزان تنش شوری کاهش معنیداری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند و کاربرد اسید هیومیک بویژه سطح 200 میلیگرم در لیتر در سطوح بالای تنش سبب بهبود این صفات نسبت به گیاهان شاهد گردید. رنگیزههای فتوسنتزی نیز تحت تأثیر تنش شوری به شدت کاهش یافتند و کاربرد 200 میلیگرم در لیتر اسید هیومیک و اسید آسکوربیک (تاحدودی) توانست سبب جبران این خسارت شود. بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در تنش 50 میلیمولار شوری مشاهده شد و کاربرد اسید هیومیک (بویژه 200 میلیگرم در لیتر) برای آنزیم کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و 200 میلیگرم در لیتر اسید آسکوربیک برای آنزیم گایاکول پراکسیداز سبب افزایش فعالیت آنها نسبت به تیمار شاهد گردید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |