شوری از عوامل تنشزای محیطی است که رشد کمی و کیفی گیاهان را محدود مینماید. از راهکارهای مهم برای غلبه بر تاثیرات نامطلوب شوری کاربرد تنظیم کنندههای رشد گیاهی است. تاثیر مثبت اسید سالیسیلیک در کاهش اثرات نامطلوب تنشها در برخی گیاهان گزارش شده است. بهمنظور بررسی تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در انگور تامپسون سیدلس در شرایط شوری، آزمایشی گلدانی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. قلمههای ریشهدار شده این رقم با پنج سطح شوری (همراه آب آبیاری) صفر (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 میلیمولار کلرید سدیم و چهار سطح اسید سالیسیلیک (محلولپاشی برگسارهای) صفر (شاهد)، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر تیمار گردیدند. افزایش غلظت کلرید سدیم، باعث کاهش شاخصهای رشدی، محتوای نسبی آب برگ و نیز افزایش نشت یونی و محتوای مالوندیآلدئید شد. در تیمار شوری 100 میلیمولار (بدون کاربرد اسید سالیسیلیک)، میزان کاهش طول ساقه و طول ریشه، بهترتیب 18/67 و 59 درصد در مقایسه با شاهد بود. در سطح شوری 100 میلیمولار، کاربرد اسید سالیسیلیک در غلظت 300 میلیگرم در لیتر، میزان پرولین را 11/4 برابر، قندهای محلول را 5/7 برابر، فعالیت آنزیمهای گایاکول پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز را بهترتیب به میزان 15/3، 1/4 و 6/3 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. یافتههای این پژوهش، نشان داد که در شرایط تنش شوری، کاربرد اسید سالیسیلیک (در غلظتهای200 و 300 میلیمولار)، باعث افزایش کارایی رشد، افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و اسمولیتهای سازگار و نیز کاهش نشت یونی شد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |