جلد 7، شماره 24 - ( جلد 7، شماره 24 1397 )                   جلد 7 شماره 24 صفحات 72-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagherikia S, Pahlevani M, Yamchi A, Zenalinezhad K, Mostafaie A. Remobilization of stem soluble carbohydrates in bread wheat under terminal drought stress. Plant Process and Function 2018; 7 (24) :53-72
باقری کیا سعید، پهلوانی محمدهادی، یامچی احد، زینلی نژاد خلیل، مصطفایی علی. انتقال مجدد کربوهیدرات‌های محلول ساقه در گندم نان تحت تنش خشکی انتهایی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (24) :53-72

1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، hpahlavani@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، مرکز تحقیقات بیولوژی پزشکی

مواد ژنتیکی موتانت‌ ابزاری بسیار ارزشمند در درک فیزیولوژیکی انتقال مجدد هستند و می‌توانند در ایجاد رقم متحمل به تنش خشکی مفید باشند. دو لاین موتانت پیشرفته گندم نان (T-67-60 وT-65-7-1 ) به همراه رقم تیپ وحشی آن‌ها (رقم طبسی) در دو شرایط رطوبتی (مطلوب و 40-30 درصـد ظرفیت مزرعه) به منظور بررسی انتقال مجدد کربوهیدرات‌های محلول ساقه به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار کشت شدند. آغاز اعمال تنش در مرحله ظهور کامل سنبله (زادوکس 60) بود و کربوهیدرات‌های محلول در 5 مرحله (0، 7، 14، 21 و 28 روز پس از گرده‌افشانی) به تفکیک میانگره‌های ساقه اندازه‌گیری شد. بر اساس نتایج می‌توان گفت تغییرات در دریافت سیگنال‌های پدیده پیری در اثر تنش خشکی، در قدرت مخزن، در مقدار ذخایر ساقه پیش از گرده‌افشانی و در استفاده از ظرفیت ذخایر طول ساقه از عوامل تأثیرگذار در بروز تنوع ژنوتیپ‌ها در انتقال مجدد کربوهیدرات‌های محلول ساقه در اثر تنش خشکی هستند. به نظر می‌رسد لاین‌ موتانت T-65-7-1 از نظر انتقال مجدد و کارایی آن در تنش خشکی نسبت به رقم تیپ وحشی با دریافت سریع‌تر سیگنال‌های پیری (به عنوان عامل محرک انتقال مجدد)، قدرت مخزن بالاتر (عملکرد دانه بیشتر) و ظرفیت ذخیره بالاتر (حداکثر غلظت و چگالی محتوای کربوهیدرات بیشتر) به طور معنی‌داری بهتر عمل می‌کند. همچنین لاین‌ موتانت T-65-7-1 از پتانسیل همه بخش‌های ساقه در انتقال مجدد کربوهیدرات‌های محلول ساقه به دانه در طی پر شدن دانه استفاده کرده است.

دریافت: 1395/5/25 | پذیرش: 1395/9/13 | انتشار: 1397/5/23