جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajihashemi S, Rajabpoor S. The effect of paclobutrazol and gibberllin treatments on drought stress alleviation of Stevia rebaudiana callus. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :1-14
حاجی هاشمی شکوفه، رجب پور شکیبا. اثرات تیمارهای پلی اتیلن گلیکول، پاکلوبوترازول و جیبرلین بر روی کالوس‌های Stevia rebaudiana . فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :1-14

1- دانشگاه خاتم النبیاء بهبهان ، hajihashemi@bkatu.ac.ir
2- دانشگاه پیام نور

تنش خشکی یکی از عوامل محدود کننده رشد و تولید گیاهان در سراسر جهان است. گیاه Stevia rebaudiana بومی منطقه نیمه مرطوب پاراگوئه و دارای ترکیبات شیرین کننده استویول گلیکوزیدها با خاصیت دارویی می‌باشد. در این مطالعه کالوس‌های حاصل از گیاه Stevia rebaudiana در محیطهای کشت MS تحت تیمارهای مختلف پلی‌اتیلن گلیکول، پاکلوبوترازول و جیبرلین کشت داده شدند و سپس برخی از خصوصیات رشد و فیزیولوژیک مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پلی‌اتیلن گلیکول سبب کاهش میزان وزن تر، وزن خشک، رشد نسبی و محتوای آب کالوس‌ها شد درحالیکه تیمارهای پاکلوبوترازول و جیبرلین سبب کاهش اثرات منفی تنش خشکی بر رشد کالوس‌ها شدند. تنش خشکی بر روی لیپیدهای غشاء اثر منفی داشت و باعث پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و افزایش معنی‌دار مالون دی‌آلدئید شد. تیمارهای پاکلوبوترازول و جیبرلین سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء ناشی از تیمار پلی‌اتیلن گلیکول شدند. میزان کربوهیدرات‌های احیاء و محلول در پاسخ به تنش خشکی کاهش معنیداری نشان دادند درحالیکه تیمارهای جیبرلین و پاکلوبوترازول از اثرات منفی تنش خشکی و افت میزان کربوهیدرات‌ها پیشگیری نمودند. کربوهیدراتها در تطابق اسمزی و حفظ ساختارهای سلولی نقش مهمی را ایفا می کنند. کالوس‌های استویا در پاسخ به تیمارهای پلی‌اتیلن گلیکول‌، جیبرلین و پاکلوبوترازول میزان آنتی‌اکسیدان‌های فنل‌ و آلفاتوکوفرول را افزایش دادند که در کاهش اثرات منفی تنش اکسیداتیو ناشی از تنش خشکی نقش دارند. بر اساس بررسی نتایج، کالوس حاصل از گیاه Stevia حساس به تنش خشکی است و تیمارهای پاکلوبوترازول و جیبرلین سبب تعدیل اثرات سوء تنش خشکی بر روی کالوس‌های این گیاه می‌شوند.

دریافت: 1395/4/25 | پذیرش: 1395/7/28 | انتشار: 1396/8/7