شوری یک پدیده پیچیده می باشد که تنها سبب اثرات اسمزی نمی شود بلکه همچنین سبب اثرات سمی یونی و بهم خوردن تعادل مواد غذایی می شود. به منظور بررسی اثرات شدت و مدت زمان اعمال تنش کلرید سدیم بر برخی شاخص های بیوشیمیایی و فتوسنتزی توتون آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در محیط کشت هیدروپونیک در پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه ارومیه اجرا گردید. در این مطالعه اثرات 5 سطح کلرید سدیم (0، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار کلرید سدیم) و سه مرحلۀ زمانی (2، 5 و 12 روز) بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش کلرید سدیم سبب کاهش وزن خشک و میزان رنگیزه های فتوسنتزی نسبت به شاهد شده در حالیکه محتوی پرولین نسبت به شاهد افزایش یافته است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که سطوح کلرید سدیم، مدت زمان اعمال تنش و اثرات متقابل تنش و زمان، اثر معنی داری در سطح احتمال 1% بر روی میزان هدایت روزنه ای، تعرق، غلظت دی اکسید کربن، هدایت روزنه ای و مصرف و کارایی مصرف آب داشته است. سطوح کلرید سدیم و اثرات متقابل تنش و زمان اثر معنی داری بر روی میزان فتوسنتز خالص داشته است. فتوسنتز خالص، هدایت روزنه ای، نسبت تعرق، غلظت دی اکسید کربن بین سلولی و هدایت مزوفیلی در سطح 200 میلی مولار کلرید سدیم در 12 روز بعد اعمال تنش نسبت به شاهد به ترتیب 74%، 97%، 90%، 48% و 59% کاهش را نشان دادند. این نتایج نشان دادند که تحت تنش کلرید سدیم ممکن است محدودیت های روزنه ای عامل اصلی کاهش میزان فتوسنتز در گیاه توتون باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |