جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 222-213 | برگشت به فهرست نسخه ها

Effects of LED light spectrum on growth and rosmarinic acid content in Melissa officinalis L.. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :213-222
احمدی طیبه، شبانی لیلا، سبزعلیان محمد رضا. بررسی تاثیر طیف های مختلف نور LED بر شاخص های رشد و محتوای رزمارینیک اسید در Melissa officinalis L.. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :213-222

1- دانشگاه شهرکرد
2- دانشگاه شهرکرد ، lshabani@gmail.com
3- دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات

دیودهای پخش کننده نور (LEDs) می‌توانند نور مورد نیاز برای رشد گیاه را در کیفیت و کمیت ویژه‌ای فراهم آورند. بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی در دنیا است که کاربردهای زیادی در صنایع دارویی و مواد معطر دارد. ریزوم‌های M. officinalis در گلدان کشت داده شد و در اتاقک حاوی لامپ‌های LED با طیف نوری قرمز (100%)، آبی (100%)، 70% قرمز بعلاوه 30% آبی و سفید (100%) با شدت نوری 300 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه و در شرایط گلخانه‌ای‌ به عنوان نمونه کنترل تجاری قرار داده شدند. بیشترین تعداد ساقه و برگ در هر گلدان در نورهای قرمز و ترکیب قرمز+آبی مشاهده شد و میانگین ارتفاع ساقه گیاهان در تیمار دارای نور قرمز بالاترین میزان بود. همچنین در نورهای LED میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید افزایش یافت اما نسبت کلروفیل a/b تنها در اتاقک دارای LEDهای قرمز بیشترین مقدار بود. میزان ترکیب رزمارینیک اسید در اندام هوایی در LEDهای قرمز بالاترین میزان بود، به طوری که این منبع نور سبب افزایش رزمارینیک اسید به اندازه 16/30 درصدی نسبت به LED سفید (که برای نمونه‌های موجود در دستگاه نمونه کنترل محسوب می‌شود) و افزایش 52/44 درصدی در مقایسه با نمونه‌های موجود در گلخانه شده بود، اما این ماده در ریشه‌های گیاهان موجود در گلخانه بیشترین مقدار را نشان داد. از آن جایی که پاسخ گیاهان بادرنجبویه در این پژوهش در شرایط نوری LED نسبت به نمونه‌های گلخانه دارای منابع نوری فلورسنت و نور طبیعی بسیار بهتر بود، بنابراین، برای این گیاه استفاده از منابع نوری مصنوعی مانند LEDها به عنوان منابع نوری جایگزین در گلخانه‌ها جهت بهبود رشد و افزایش مواد موثره پیشنهاد می‌شود.

متن کامل [PDF 653 kb]   (12019 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1394/10/14 | پذیرش: 1395/2/22 | انتشار: 1396/8/7