جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 115-126 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahnama A, Fakhri S, Meskarbashee M. Genotypic variation in root and shoot growth traits of wheat seedlings and its association with salt tolerance . j.plant proc. func.. 2017; 6 (21) :115-126
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-528-fa.html
راهنما افراسیاب، فخری شکوه، مسکرباشی موسی. تنوع ژنتیکی صفات رشدی ریشه و اندام هوایی گیاهچه های گندم و ارتباط آن با تحمل شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :115-126

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-528-fa.html


1- دانشگاه شهید چمران اهواز ، a.rahnama@scu.ac.ir
2- دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده:   (1766 مشاهده)

استفاده از توان ژنتیکی گیاهان زراعی بر اساس ویژگی‌های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی می‌تواند منجر به بهبود عملکرد و افزایش کارایی تولید در مناطق دارای شوری آب و خاک گردد. به منظور ارزیابی تفاوت‌ ژنوتیپی در برخی صفات رشدی و فیزیولوژیک ارقام مختلف گندم نان در مرحله رشد رویشی، آزمایشی گلخانه‌ای با استفاده از لولههای پی‌وی‌سی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج حاکی از وجود تنوع ژنتیکی در صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی به تنش شوری بود. شوری سبب کاهش رشد سیستم ریشه­ای همه ارقام از جمله طول ریشه­های اصلی، تعداد ریشه اصلی و فاصله اولین انشعاب تا نوک ریشه به ترتیب به میزان 35، 30 و 40 درصد در مقایسه با شاهد شد. همچنین محتوی آب نسبی برگ، هدایت روزنه‌ای، ماده خشک اندام هوایی و سرعت رشد نسبی در شرایط شوری به ترتیب به میزان 7، 80، 40 و 26 درصد در مقایسه با شاهد کاهش نشان داد، ولی شاخص کلروفیل به میزان 5 درصد افزایش یافت. میزان کاهش صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی در ارقام متحمل کمتر از ارقام حساس بود. تفاوت در تحمل شوری از نظر پاسخ­های رشدی و فیزیولوژیک اندام هوایی منطبق با پاسخ رشدی ریشه بود. وجود تنوع ژنوتیپی بین ارقام از نظر تحمل به شوری دلالت بر وجود فرصت‌های مناسب در جهت افزایش تحمل به شوری در گندم از طریق انتخاب و به‌نژادی دارد.

واژه‌های کلیدی: تحمل شوری، توان ژنتیکی، گندم
متن کامل [PDF 698 kb]   (817 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1394/10/13 | پذیرش: 1395/6/20 | انتشار: 1396/8/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb