در این پژوهش، تأثیر کاربرد برگی اسید سالیسیلیک در دو غلظت 100 و 500 میکرومول در لیتر روی تعدادی از شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی انگور رقم قزلاوزوم در شرایط شور (10=EC) و غیر شور (2=EC) مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب یک طرح کاملاً تصادفی و با چهار تکرار در شرایط گلخانهای انجام گرفت. نتایج به دست آمده کاهش معنیدار وزن تر و خشک، محتوای آب گیاه، رنگیزههای فتوسنتزی، کارآیی فتوشیمیایی فتوسیسم II، غلظت پروتئین کل، نشاسته و یون پتاسیم را در شرایط شور نشان داد، در حالیکه غلظت آمینواسید آزاد، قندهای محلول و سدیم افزایش یافت. تأثیر شوری بر سیستم آنتیاکسیدانی گیاه با تحریک فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز و افزایش غلظت مالوندیالدئید و پراکسیدهیدروژن اندام هوایی همراه بود. کاربرد برگی اسید سالیسیلیک در شرایط غیر شور و در غلظت 500 میکرومولدرلیتر در شرایط شور تأثیر معنیدار و قابل توجهی بر روی شاخصهای مورد مطالعه نداشت. کاربرد غلظت 100 میکرومولدرلیتر اسید سالیسیلیک در شرایط شور توانست باعث افزایش معنیدار غلظت اسموتیکومها، رنگیزههای فتوسنتزی، کارآیی فتوشیمیایی فتوسیسمII، توان سیستم آنتیاکسیدانت و به ویژه کاهش انتقال سدیم به اندامهای در حال رشد شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |