جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 348-339 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghighi M, Mohammadnia S, Farhadi A. The effect of Isfahan cucumber, Cucurbita moschata collected in Babol, Sari and var. ferro on greenhouse cucumber in different temperature. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :339-348
حقیقی مریم، محمدنیا صابر، فرهادی علی. اثر پایه های خیار بومی بابل، کدو بومی بابل و واریته فرو بر رشد خیار گلخانه ای در دماهای مختلف. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :339-348

1- دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی ، mhaghighi@cc.iut.ac.ir
2- دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه علوم باغبانی
3- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

پیوند به علت افزایش مقاومت در برابر تنش‌هایی چون دمای پایین و بالا، شوری در خانواده کدوییان مورد توجه قرار گرفته است. به منظور بررسی اثر پیوند خیار Super daminos Cucumis sativus var.بر پایه‌های کدو مسمایی فرو(Cucurbita moschata var. ferro)(فرو)، کدو مسمایی توده بابل(Cucurbita moschata )(بابل) و خیار Cucumis sativus بومی بابل و مقایسه آن با خیار بدون پیوند(غیرپیوندی) و پیوند خیار روی خیار (خودی) به عنوان شاهد آزمایشی به‌صورت آزمایش مرکب در مکان در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار دمایی شامل دمای اپتیمم رشد خیار(2±27 درجه سانتیگراد) و دمای مینیمم رشد خیار (2±15 درجه سانتیگراد) و چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. بیشترین میزان کلروفیل، هدایت مزوفیلی و بیشترین میزان مقاومت روزنه‌ای در پایه بابل دیده شد. وزن تر و خشک شاخساره با کاهش دما در پایه غیرپیوندی و خیار روی خیار نسبت به دمای اپتیمم کاهش معنی‌داری داشت اما در پایه فرو، بابل با کاهش دما تفاوت معنی‌داری دیده نشد. کمترین میزان کلروفیل در پایه غیرپیوندی در هر دو دمای اپتیمم و پایین بود. مقاومت روزنه‌ای در پایه فرو با کاهش دما نسبت به دمای اپتیمم کاهش یافت اما در سایر پایه‌ها تفاوت معنی‌داری بین دو دما دیده نشد. فتوسنتز در پایه بابل و تعرق در پایه غیرپیوندی، فرو وخیار بومی اصفهان با کاهش دما کاهش معنی‌داری داشت اما در پایه‌های دیگر تفاوت معنی‌داری دیده نشد. بطور کلی استفاده از پایه فرو باعث بهبود صفات طول بوته، وزن تر و خشک شاخساره، فتوسنتز و کارایی آب مصرفی فتوسنتزی و کاهش میزان تعرق در دمای پایین شد و پیوند خیار بر روی این پایه تا حد زیادی از اثرات نامطلوب دمای پایین روی خیار می‌کاهد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1394/11/19 | پذیرش: 1395/4/26 | انتشار: 1396/8/6