جلد 7، شماره 23 - ( جلد 7، شماره 23 1397 )                   جلد 7 شماره 23 صفحات 336-329 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosleh arany A, Jaefari E, Mirmohammadi meibodi S A M, Sovdaeizadeh H. Investigation of some vegetative and physiological characteristic of Nitraria schoberi under sand burial. Plant Process and Function 2018; 7 (23) :329-336
مصلح آرانی اصغر، جعفری عصمت، میر محمدی میبدی سید علی محمد، سودایی زاده حمید. بررسی خصوصیات رویشی ‌و فیزیولوژیکی گونه قره‌-داغ (Nitraria schoberi)تحت تاثیر رسوبات ماسه‌بادی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (23) :329-336

1- دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد ، amosleh@yazd.ac.ir
2- دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد
3- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

این آزمایش به منظور بررسی واکنش گیاه قره­داغ به دفن شدن در رسوبات ماسه انجام گرفت. برای این منظور نهال­های قره­داغ تحت پنچ تیمار (شاهد، دفن شدن با ماسه­بادی تا یک­سوم، یک­دوم، سه­چهارم ارتفاع گیاه (از قسمت یقه و دفن کامل) قرار گرفت. بیشترین مقدار پرولین برگ به­مقدار 29 میلی­گرم بر گرم وزن تر در تیمار دفن یک­­­­دوم و سه­چهارم و کمترین آن به­مقدار  16 میلی­گرم بر گرم وزن تر در شاهد بدست آمد. بیشترین مقدار اکسین به­مقدار 91/0 میلی­گرم بر گرم وزن تر در تیمار یک­دوم و کمترین مقدار به اندازه  43/0 میلی­گرم بر گرم وزن تر در تیمار شاهد بدست آمد. بیشترین مقدار قند برگ در تیمار کامل به­مقدار  22 میلی­گرم بر گرم وزن خشک و بیشترین مقدار قند ریشه در تیمار دفن یک­سوم به­مقدار 40 میلی­گرم بر گرم وزن خشک مشاهده شد. مقدار سدیم برگ در همه تیمار­های دفن به­طور معنی­داری بیشتر از شاهد بود. تفاوت معنی­داری بین پتاسیم ریشه در هیچکدام از تیمار­ها مشاهده نشد اما پتاسیم برگ در تیمار دفن سه­چهارم به­مقدار 83/0 میلی­اکی­والان به­طورمعنی­داری بیشتر از شاهد بود. با افزایش عمق دفن مقدار فسفر برگ در برگ و ریشه کاهش یافت به­طوریکه مقدار فسفر در تیمار یک­سوم برگ و ریشه به­ترتیب برابر 75/0 و 68/0 میلی­اکی­والان اندازه­گیری شد. در همه تیمار­های دفن ریشه نابجا تولید شد در صورتی که در شاهد ریشه نابجا تولید نشد. وزن­تر ساقه در تیمار دفن یک­سوم بیش از 5/1 برابر مقدار آن در شاهد بود. وزن­تر ریشه در همه تیمارهای دفن بجز دفن کامل افزایش نشان داد. با توجه به نتایج مشخص شد که گونه ­قره­داغ واکنش‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک سازگاری نسبت به دفن شدن در رسوبات ماسه نشان داد.

واژه‌های کلیدی: تیمار دفن، پرولین، رمس
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد