جلد 4، شماره 14 - ( جلد 4، شماره 14، زمستان 1394 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 50-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khavari-Nejad R A, Najafi F, Afshar-Mohammadian M, Fallah S F. Effect of sodium arsenate and gibberellic acid on proline, anthocyanin and phenol contents and agronomic triats in two varieties of rice (Oryza sativa L.) . Plant Process and Function 2016; 4 (14) :41-50
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-265-fa.html
خاوری نژاد رمضانعلی، نجفی فرزانه، افشار محمدیان منصور، فلاح سیده فاطمه. تأثیر آرسنات سدیم و جیبرلیک اسید بر میزان پرولین، آنتوسیانین، فنل و صفات زراعی در دو رقم برنج L. ) (Oryza sativa. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1394; 4 (14) :41-50

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-265-fa.html


1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه خوارزمی ، f_najafi@yahoo.com
3- دانشگاه گیلان
چکیده:   (5797 مشاهده)

آرسنیک منجر به آلودگی آب‌های زیر زمینی می‌شود و بر روی گیاه، انسان و حیوان تأثیر می‌گذارد. هورمون‌های گیاهی نقش مهمی در هماهنگی رشد و عملکرد گیاه از نظر کمی و کیفی دارند. به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ‌های برنج به آرسنات سدیم و جیبریک اسید، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کاملاً تصادفی در 4 تکرار در شرایط مزرعه‌ایی اجرا شد. گیاهان 29 روزه 2 ژنوتیپ طارم به عنوان یک رقم محلی و شیرودی به عنوان رقم پر محصول برنج در 3 غلظت مختلف آرسنات سدیم (0، 50 و 100 میکرومولار) و 2 غلظت جیبرلیک اسید (0 و10 میکرومولار) مورد بررسی قرار گرفتند. صفات بررسی شده در این آزمایش شامل: میزان پرولین برگ و ریشه، میزان آنتوسیانین و فنل برگ، ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد دانه های پر در خوشه، تعداد دانه‌های پوک در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس کل و شاخص برداشت بودند. نتایج نشان داد که آرسنات سدیم بر تمامی این صفات تاثیر معنی‌داری داشت و سبب کاهش ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد دانه‌های پر در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس کل و شاخص برداشت شد و میزان پرولین برگ و ریشه، میزان آنتوسیانین و فنل برگ و تعداد دانه‌های پوک افزایش پیدا کرد که این تأثیر در اکثر صفات در رقم طارم بیشتر از رقم شیرودی بود. افزودن جیبرلین سبب افزایش معنی‌دار میزان پرولین برگ و ریشه، میزان آنتوسیانین و فنل، ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد دانه های پر، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس کل و شاخص برداشت در هر دو غلظت 50 و100 میکرو مولار آرسنات سدیم در هر دو رقم طارم و شیرودی شد، گرچه این تأثیر در رقم شیرودی بیشتر بود.

متن کامل [PDF 695 kb]   (2048 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1393/1/26 | پذیرش: 1393/10/7 | انتشار: 1394/10/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb