جلد 14، شماره 66 - ( جلد 14، شماره 66، خرداد و تیر 1404 )                   جلد 14 شماره 66 صفحات 286-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soltani Alikooyi M, Abbasi Surki A, Fallah S, Ghasemi Nafchi M. Improving the content of essential oil and active compounds in rosemary (Rosmarinus officinalis L.) through spraying L-phenylalanine and induction of drought stress. Plant Process and Function 2025; 14 (66) : 16
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2139-fa.html
سلطانی آلکویی مرضیه، عباسی سورکی علی، فلاح سینا، قاسمی نافچی مهدی. بهبود محتوای اسانس و ترکیبات فعال در رزماری (.Rosmarinus officinalis L) از طریق محلول‌پاشی ال- فنیل آلانین و القای تنش خشکی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (66) :265-286

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2139-fa.html


1- گروه علوم زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه علوم زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، aliabbasis.1359@gmai.com
چکیده:   (2 مشاهده)
به منظور بررسی اثر ال-فنیل آلانین بر متابولیت­های ثانویه گیاه رزماری در شرایط تنش خشکی، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1400 انجام گرفت. آبیاری کامل و 50 درصد آبیاری کامل به عنوان فاکتور اول و غلظت­های مختلف ال-فنیل آلانین (80، 160 و 320 میلی­گرم در لیتر) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. تنش خشکی سبب کاهش کلروفیل a (36 درصد)، کلروفیل b (46 درصد)، وزن خشک اندام هوایی (4/14 درصد)، عملکرد اسانس در بوته (12 درصد) و افزایش کاروتنوئیدها (114 درصد)، فعالیت آنزیم PAL (6/40 درصد)، فنول کل (7/5 درصد)، فلاونوئید کل (6/35 درصد) و قدرت آنتی­اکسیدانی عصاره (6/5 درصد) در مقایسه با آبیاری کامل شد. کاربرد غلظت­های 80 تا 320 میلی­گرم در لیتر ال-فنیل آلانین سبب افزایش کلروفیل a (31 تا 4/41 درصد)، وزن خشک اندام هوایی (7/17 تا 7/14 درصد)، فعالیت آنزیم PAL (27 تا 7/38 درصد)، فنول کل (4/12 تا 4/13 درصد)، فلاونوئید کل (60 تا 69 درصد)، قدرت آنتی­اکسیدانی عصاره (7/10 تا 5/11 درصد)، محتوی اسانس (8/5 تا 6/7 درصد) و عملکرد اسانس (7/22 تا 27 درصد) در مقایسه با شاهد شد. به دلیل عدم اختلاف معنی­دار بین غلظت­های مختلف ال-فنیل آلانین، 80 میلی­گرم در لیتر به عنوان غلظت بهینه قابل توجه است. ترکیبات اصلی اسانس آلفا-پینن (9/11 درصد)، 8،1-سینئول (6/7 درصد)، کامفور (8/12 درصد)، بورنئول (4/10 درصد) و بورنیل استات (8/12 درصد) بودند. تنش خشکی سبب کاهش میزان آلفا-پینن، 8،1-سینئول و کامفور و افزایش بورنئول و بورنیل استات شد. در محلول­پاشی رزماری با ال- فنیل آلانین، بالاترین میزان آلفا-پینن، 8،1-سینئول و کامفور در غلظت 80 میلی­گرم در لیتر و بالاترین میزان بورنئول و بورنیل استات در غلظت 320 میلی­گرم در لیتر بدست آمد. بنابراین می­توان با اعمال تنش خشکی کنترل­شده و همچنین محلول­پاشی ال- فنیل آلانین، سبب افزایش میزان متابولیت­های ثانویه عصاره و ترکیبات اسانس شده و با بهبود قدرت آنتی­اکسیدانی عصاره رزماری، از فراورده­های آن در صنایع مختلف استفاده کرد.
شماره‌ی مقاله: 16
متن کامل [PDF 1125 kb]   (4 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1403/8/22 | پذیرش: 1403/11/8 | انتشار: 1404/4/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb