جلد 12، شماره 56 - ( جلد 12، شماره 56، مهر و آبان 1402 )                   جلد 12 شماره 56 صفحات 88-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghanbari F, Mohammadian P, Chabok A. Evaluation of the nutritional value and antioxidant compounds of different cultivars of basil microgreens. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 6
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1886-fa.html
قنبری فردین، محمدیان پریسا، چابک علی. بررسی ارزش تغذیه‌ای و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی ریزسبزی ارقام مختلف ریحان. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (56) :75-88

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1886-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران ، f.ghanbari@ilam.ac.ir
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
3- گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (1031 مشاهده)
میکروگرین­ها (ریزسبزی‌ها) سبزی‌های نارسی هستند که پس از رشد اولین برگ‌های حقیقی برداشت می‌شوند و ممکن است ارزش تغذیه‌ای بالاتری نسبت به گیاهان بالغ خود داشته باشند. در تحقیق حاضر ارزش تغذیه‌ای و ترکیبات آنتی­اکسیدانی 13 رقم ریحان در مرحله ریزسبزی بررسی شده است. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1401 در دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام انجام گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مختلف ریحان مقادیر بسیار متفاوتی از ویتامین‌ها و رنگدانه‌های گیاهی در مرحله ریزسبزی دارند. بیشترین میزان کلروفیل در ارقام ویولتا و گنووس و بیشترین کاروتنوئید کل در رقم ریحان مقدس مشاهده شد. محتوای آنتوسیانین ارقام ریحان در آزمایش حاضر بین 078/0 تا 148/0 میلی‌گرم بر گرم وزن ‌تر متفاوت بود. کمترین محتوای فنل کل در ریحان سبز و بیشترین آن در رقم ناپولتانو مشاهده شد. بیشترین ظرفیت آنتی­اکسیدانی در رقم ناپولتانو و کمترین آن در رقم گنووس به دست آمد. همچنین محتوای ویتامین ث در ارقام شب سیاه و ریحان بنفش بالاتر از ارقام دیگر بود. به منظور تعیین مهمترین صفات بیولوژیکی در ایجاد تمایز بین ارقام ریحان از تجزیه به عامل­ها استفاده شد. سه عامل اول 95/80 درصد از کل تنوع موجود را به خود اختصاص دادند. با استفاده از تجزیه کلاستر ارقام ارزیابی­شده در پنج گروه اصلی قرار گرفتند. به­طور­کلی نتایج نشان داد که ارقام ریحان در مرحله ریزسبزی منابع مناسبی از ترکیبات آنتی­اکسیدانی هستند و تغییرات قابل توجهی در ارزش تغذیه‌ای ارقام ریحان وجود دارد.
شماره‌ی مقاله: 6
متن کامل [PDF 688 kb]   (373 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1401/12/23 | پذیرش: 1402/4/27 | انتشار: 1402/8/16

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb