Ghanbari F, Mohammadian P, Chabok A. Evaluation of the nutritional value and antioxidant compounds of different cultivars of basil microgreens. Plant Process and Function 2023; 12 (56) : 6
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1886-fa.html
1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران ، f.ghanbari@ilam.ac.ir
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
3- گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده: (907 مشاهده)
میکروگرینها (ریزسبزیها) سبزیهای نارسی هستند که پس از رشد اولین برگهای حقیقی برداشت میشوند و ممکن است ارزش تغذیهای بالاتری نسبت به گیاهان بالغ خود داشته باشند. در تحقیق حاضر ارزش تغذیهای و ترکیبات آنتیاکسیدانی 13 رقم ریحان در مرحله ریزسبزی بررسی شده است. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1401 در دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام انجام گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مختلف ریحان مقادیر بسیار متفاوتی از ویتامینها و رنگدانههای گیاهی در مرحله ریزسبزی دارند. بیشترین میزان کلروفیل در ارقام ویولتا و گنووس و بیشترین کاروتنوئید کل در رقم ریحان مقدس مشاهده شد. محتوای آنتوسیانین ارقام ریحان در آزمایش حاضر بین 078/0 تا 148/0 میلیگرم بر گرم وزن تر متفاوت بود. کمترین محتوای فنل کل در ریحان سبز و بیشترین آن در رقم ناپولتانو مشاهده شد. بیشترین ظرفیت آنتیاکسیدانی در رقم ناپولتانو و کمترین آن در رقم گنووس به دست آمد. همچنین محتوای ویتامین ث در ارقام شب سیاه و ریحان بنفش بالاتر از ارقام دیگر بود. به منظور تعیین مهمترین صفات بیولوژیکی در ایجاد تمایز بین ارقام ریحان از تجزیه به عاملها استفاده شد. سه عامل اول 95/80 درصد از کل تنوع موجود را به خود اختصاص دادند. با استفاده از تجزیه کلاستر ارقام ارزیابیشده در پنج گروه اصلی قرار گرفتند. بهطورکلی نتایج نشان داد که ارقام ریحان در مرحله ریزسبزی منابع مناسبی از ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند و تغییرات قابل توجهی در ارزش تغذیهای ارقام ریحان وجود دارد.
شمارهی مقاله: 6
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1401/12/23 | پذیرش: 1402/4/27 | انتشار: 1402/8/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول