Karimzadeh S, Razavi S M, Nasrollahi P, Ghasemian A. The effects of UV-B on flavonoid pigments, relative chlorophyll content and photochemical efficiency of photosystem II in Tea plants. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 1
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1719-fa.html
کریم زاده سارا، رضوی سید مهدی، نصرالهی پریسا، قاسمیان علیرضا. تأثیر نور ماورایبنفش نوع (UV-B) بر رنگیزههای فلاونوئیدی، محتوی نسبی کلروفیل و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم2 در گیاه چای. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :1-12
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1719-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، razavi694@gmail.com
چکیده: (465 مشاهده)
گیاه چای با نام علمی (Camellia sinensis)، از خانوادهTheaceae ، گیاهی درختچهای و همیشه سبز بومی حوالی چین و هندوستان است. برگهای این گیاه واجد انواع ترکیبات فلاونوئیدی مهم بوده و از اینرو اثرات بیولوژیک فراوان دارد. بهمنظور بررسی تنش اشعه ماورای بنفش بی بر روی میزان فلاونوئیدهای گیاه چای، آزمایشی گلخانهای بهصورت طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بهانجام رسید. ابتدا نهال گیاه چای از ایستگاه تحقیقاتی چای شهید افتخاری فشالم تهیه شد، نهالهای مذکور در گلدانهایی با بستر کوکوپیت-پرلیت قرار داشتند و هر گلدان حاوی یک نهال بود. پس از حدود دو هفته استقرار در گلخانه، تیمار نور ماورایبنفش بی بر روی گیاهان در پنج سطح (صفر، 3، 6، 9 و 12 کیلوژول بر مترمربع در ثانیه) اعمال و سپس گیاهان برداشت شدند و میزان فلاونوییدکل در هر یک از گروههای تیماری با روش اسپکتروفتومتری و میزان برخی فلاونوئیدهای شاخص در هر گروه با روش کروماتوگرافی لایه نازک تعیین شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که در اثر تیمار نور ماورایبنفش نوع بی، میزان فلاونوئیدها ابتدا روند کاهشی و سپس با افزایش میزان دوز اشعه تا حد 12 کیلوژول بر مترمربع در ثانیه، روند افزایشی نشان داد. همچنین میزان کلروفیل نسبی گیاهان و کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم2 بهطور معنیداری مخصوصاً در دوزهای بالاتر از 9 کیلوژول بر مترمربع در ثانیه از اشعه ماورایبنفش کاهش یافت. بهعنوان نتیجهگیری کلی میتوان گفت اگرچه کشت گیاه چای در مناطقی با شاخص نور ماورایبنفش بالا منجر به کاهش کلروفیل و کارایی سیستم فتوسنتزی گیاه شده و بازده محصول را پایین میآورد، ولی با توجه به اثر آن بر افزایش محتوی فلاونوئیدها میتواند اثرات مفید دارویی این گیاه را افزایش دهد.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1401/2/20 | پذیرش: 1402/1/15 | انتشار: 1403/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول