جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 144-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidian A, Rafiee M, Khorgami A, Mir Derikvand R. Effect of plant density and kaolin on yield and biochemical traits of wheat (Triticum aestivum L.) cultivars under rainfed condition. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 9
رشیدیان امین، رفیعی مسعود، خورگامی علی، میردریکوند رضا، وفائی سید حسین. اثر تراکم و کائولین بر عملکرد و خصوصیات بیوشیمیایی ارقام گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط دیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :129-144

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد
2- بخش تحقیقات زراعی، باغی و چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد ، rafieemasoud@yahoo.com
3- گروه گیاهپزشکی، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم آباد
به‌منظور بررسی اثر تراکم و محلول­پاشی کائولین بر ارقام گندم دیم، پژوهشی به­صورت فاکتوریل- اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با چهار تکرار تحت شرایط دیم در شهرستان کوهدشت اجرا شد. فاکتور تراکم در چهار سطح 350، 500، 650 و 800 بوته در مترمربع و فاکتور رقم شامل سه رقم گندم دیم شامل کریم، کوهدشت و قابوس به­صورت فاکتوریل در کرت­های اصلی و محلول­پاشی کائولین در دو سطح عدم­کاربرد و کاربرد کائولین در کرت­های فرعی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم بر میزان آنتی­اکسیدان­های پلی­فنول اکسیداز و پراکسیداز (به­ترتیب 2/26 و 1/9 درصد) و کربوهیدرات­های دانه (9/11 درصد) افزوده شد، اما میزان پروتئین دانه (3/4 درصد) در بالاترین تراکم نسبت به شاهد کاهش یافت. میزان نیتروژن، پتاسیم و آهن دانه با افزایش تراکم کاهش نشان داد. بیشترین میزان فسفر، روی و پروتئین دانه به رقم قابوس تعلق داشت، بطوریکه میزان فسفر به­ترتیب 4/6 و 9/1 درصد، میزان روی به­ترتیب 6/4 و 3/1 درصد و میزان پروتئین به­ترتیب 5/2 و 3/0 درصد در رقم قابوس بیشتر از ارقام کریم و کوهدشت بود. محلول­پاشی کائولین موجب افزایش جذب تمام عناصر ضروری مورد مطالعه در اندام هوایی و میزان نیتروژن، فسفر، آهن، روی و کربوهیدرات­های دانه، اما موجب کاهش آنتی­اکسیدان­های اندام هوایی و میزان پتاسیم و پروتئین دانه نسبت به عدم­کاربرد کائولین شد. در مجموع، رقم قابوس در تراکم 500 بوته در متر­مربع با کاربرد کائولین به­عنوان بهترین تیمار جهت تولید و غنی­سازی دانه برای منطقه کوهدشت قابل توصیه است.
دریافت: 1400/5/6 | پذیرش: 1400/8/1 | انتشار: 1401/2/26