جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 229-211 | برگشت به فهرست نسخه ها

Veisi Z, Ghorbanpour M, Akramian M. The effects of silicon nanoparticles on morpho-physiological and biochemical parameters of Calendula officinalis L. plants under salinity stress in hydroponic culture conditions. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 14
ویسی زینب، قربانپور منصور، اکرمیان مرتضی. تأثیر نانوذرات سیلیکون بر شاخص‌های مورفو- فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی همیشه‌بهار (L. Calendula officinalis) تحت تنش شوری در کشت هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :211-229

1- گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک
نانوذرات با توجه به گونه گیاهی، روش­های مورد استفاده، شرایط کشت، غلظت و غیره می‌توانند اثرات متفاوتی بر القا فرآیندهای فیزیولوژیکی و متابولیتی گیاهان داشته باشند. در این مطالعه اثرات سطوح مختلف نانوذرات سیلیکون (صفر، 75، 150 و 300 میلی­گرم در لیتر) و تنش شوری (صفر، 50 و 100 میلی­مولار کلرید سدیم) به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و در شرایط کشت هیدروپونیک روی خصوصیات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمایی گیاه دارویی همیشه­بهار انجام شد. تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی روبشی، جذب و انتقال نانوذرات سیلیکون توسط ریشه و برگ گیاهان در تیمارهای آزمایشی را تأیید کرد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات متقابل کاربرد نانوذرات سیلیکون و تنش شوری بر تمامی صفات اندازه­گیری شده معنی­دار (05/0 P<) بود. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام هوایی، تعداد کاپیتول، قطر بزرگترین گل، عملکرد گل، کلروفیل کل و کارتنوئید و محتوی نسبی آب برگ شد. در مقابل کاربرد نانوذرات سیلیکون منجر به کاهش اثرات منفی تنش شوری (پراکسیداسیون لیپید)، بهبود پارامترهای رشد، رنگیزه­های فتوسنتزی، عملکرد کمی (تولید گل) و کیفی (میزان کوئرسیتین) گیاه در مقایسه با شاهد شد و از این نظر بین سطوح نانوذرات سیلیکون اختلاف آماری معنی­داری وجود داشت. نتایج حاصل از آنالیز عصاره­ها با دستگاه HPLC نشان داد که بیشترین میزان کوئرستین (78/309 میکروگرم بر گرم وزن خشک) مربوط به تیمار 150 میلی­گرم بر لیتر نانوذرات سیلیکون و تنش شوری 50 میلی­مولار بود. همچنین، فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره­های گل گیاه در تیمارهای مختلف آزمایشی تأثیر معنی­داری (01/0 P <) بر مهار رادیکال­های آزاد DPPH نشان داد و روند تغییرات مشابهی با میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی داشت. بنابراین، استفاده از غلظت مناسب نانوذرات سیلیکون در کاهش اثرات منفی تنش شوری و افزایش محتوی متابولیت­های مهم دارویی گیاه همیشه­بهار مؤثر است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/3/17 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1401/2/26