جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 36-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajihashemi S, Jahantigh O, Fani E. The effect of silicon treatment on improving the physiological response of radish (Raphanus sativus L.) to salinity stress. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 2
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1523-fa.html
حاجی هاشمی شکوفه، جهان تیغ ام البنین، فانی ابراهیم. اثرات تیمار سیلیس بر بهبود پاسخ‌های فیزیولوژیکی گیاه تربچه (Raphanus sativus L.) به تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :21-36

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1523-fa.html


1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، خوزستان ، hajihashemi@bkatu.ac.ir
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، خوزستان
چکیده:   (1727 مشاهده)
افزایش روز­افزون جمعیت و نیاز به کشت گیاهان در مناطق دارای غلظت­های بالای نمک لزوم ارائه راهکارهای مناسب جهت افزایش مقاومت گیاهان به تنش شوری را افزوده است. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی تأثیر سیلیکات‌پتاسیم (صفر، 10 و 20 میلی‌مولار) در کاهش اثرات مضر تنش شوری ناشی از کلریدسدیم (صفر، 100 و 200 میلی‌مولار) در گیاه تربچه در کشت گلدانی در قالب طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی با چهار تکرار آزمایشگاهی طراحی شد. تنش شوری سبب کاهش معنی­دار فلورسانس و میزان کلروفیل­ها، کربوهیدرات­ها، پروتئین­ها و زیتوده برگ گیاهان شد، درحالیکه تیمار سیلیس سبب کاهش اثرات مضر تنش شوری بر آنها شد. در پاسخ به تنش شوری میزان پرولین، فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، تجمع آب­اکسیژنه و پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء افزایش معنی­داری نشان دادند، درحالیکه میزان فنل­ها، آنتوسیانین­ها و ظرفیت آنتی­اکسیدانی FRAP در گیاهان کاهش یافتند. تیمار سیلیس در گیاهان تحت تنش شوری سبب افزایش میزان فنل­ها، آنتوسیانین­ها و ظرفیت آنتی­اکسیدانی FRAP شد که با کاهش تجمع آب­اکسیژنه و در­نتیجه کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء توأم بود. براساس نتایج مطالعه حاضر، تیمار سیلیس با کاهش اثرات مضر تنش شوری بر محتوی و فلورسانس کلروفیل­ها، کاهش رادیکال­های آزاد اکسیژن، و افزایش آنتی­اکسیدانت­ها و ترکیبات تنظیم‌کننده اسمزی سبب کاهش اثرات مضر تنش شوری بر روی گیاه تربچه شد.
شماره‌ی مقاله: 2
متن کامل [PDF 1483 kb]   (672 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/1/4 | پذیرش: 1400/6/29 | انتشار: 1401/2/26

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb