جلد 11، شماره 47 - ( جلد 11، شماره 47- فروردین و اردیبهشت 1401 )                   جلد 11 شماره 47 صفحات 36-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajihashemi S, Jahantigh O, Fani E. The effect of silicon treatment on improving the physiological response of radish (Raphanus sativus L.) to salinity stress. Plant Process and Function 2023; 11 (47) : 2
حاجی هاشمی شکوفه، جهان تیغ ام البنین، فانی ابراهیم. اثرات تیمار سیلیس بر بهبود پاسخ‌های فیزیولوژیکی گیاه تربچه (Raphanus sativus L.) به تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (47) :21-36

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، خوزستان ، hajihashemi@bkatu.ac.ir
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، خوزستان
افزایش روز­افزون جمعیت و نیاز به کشت گیاهان در مناطق دارای غلظت­های بالای نمک لزوم ارائه راهکارهای مناسب جهت افزایش مقاومت گیاهان به تنش شوری را افزوده است. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی تأثیر سیلیکات‌پتاسیم (صفر، 10 و 20 میلی‌مولار) در کاهش اثرات مضر تنش شوری ناشی از کلریدسدیم (صفر، 100 و 200 میلی‌مولار) در گیاه تربچه در کشت گلدانی در قالب طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی با چهار تکرار آزمایشگاهی طراحی شد. تنش شوری سبب کاهش معنی­دار فلورسانس و میزان کلروفیل­ها، کربوهیدرات­ها، پروتئین­ها و زیتوده برگ گیاهان شد، درحالیکه تیمار سیلیس سبب کاهش اثرات مضر تنش شوری بر آنها شد. در پاسخ به تنش شوری میزان پرولین، فعالیت سوپراکسید دیسموتاز، تجمع آب­اکسیژنه و پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء افزایش معنی­داری نشان دادند، درحالیکه میزان فنل­ها، آنتوسیانین­ها و ظرفیت آنتی­اکسیدانی FRAP در گیاهان کاهش یافتند. تیمار سیلیس در گیاهان تحت تنش شوری سبب افزایش میزان فنل­ها، آنتوسیانین­ها و ظرفیت آنتی­اکسیدانی FRAP شد که با کاهش تجمع آب­اکسیژنه و در­نتیجه کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء توأم بود. براساس نتایج مطالعه حاضر، تیمار سیلیس با کاهش اثرات مضر تنش شوری بر محتوی و فلورسانس کلروفیل­ها، کاهش رادیکال­های آزاد اکسیژن، و افزایش آنتی­اکسیدانت­ها و ترکیبات تنظیم‌کننده اسمزی سبب کاهش اثرات مضر تنش شوری بر روی گیاه تربچه شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/1/4 | پذیرش: 1400/6/29 | انتشار: 1401/2/26