جلد 10، شماره 45 - ( جلد 10، شماره 45 1400 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 122-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

tavakoli S, amiri J, barin M. The effect of zinc sulfate under boron toxicity conditions on some morphophysiological and biochemical properties of grapevine (Vitis vinifera L.). j.plant proc. func.. 2021; 10 (45) :107-122
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1505-fa.html
توکلی سکینه، امیری جعفر، برین محسن. تاثیر سولفات روی بر برخی ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی انگور تحت شرایط سمیت بور. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (45) :122-107

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1505-fa.html


1- دانشگاه ارومیه
2- دانشگاه ارومیه ، j.amiri@urmia.ac.ir
چکیده:   (64 مشاهده)
  بور از عناصر میکرو بوده که در دیواره سلولی و ساختار غشاء دخالت دارد. بور اغلب در نواحی خشک و نیمه­خشک در غلظت­های فراوان، در زمین­های کشاورزی مشاهده می­گردد. به­منظور بررسی تأثیر سولفات روی بر برخی ویژگی­های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در دو رقم انگور (قزل­اوزوم و حسینی) در شرایط سمیت بور آزمایش گلخانه­ای با سه فاکتور شامل دو رقم انگور (قزل­اوزوم و حسینی)، چهار سطح بور شامل 25/0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 میلی­گرم در لیتر و سه سطح سولفات روی صفر (شاهد)، 3 و 6 گرم در لیتر به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار و در مدّت شش ماه انجام شد. نتایج نشان داد که وزن تر برگ در تیمارهای 5 و 10 میلی­گرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) به­ترتیب 55/68 و 49 درصد و وزن خشک برگ در تیمارهای 5 و 10 میلی­گرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) به­ترتیب 44/65 و 9/86 درصد در مقایسه با شاهد، کاهش یافت. با افزایش بور، فعالیت آنزیم­ کاتالاز، پرولین، قندهای محلول، پروتئین­کل، افزایش یافتند. در غلظت 6 گرم در لیتر سولفات روی و 10 میلی­گرم در لیتر بور، میزان قند محلول در رقم قزل­اوزوم 35/6 برابر و در رقم حسینی 3/5 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. با کاربرد 6 گرم در لیتر سولفات روی، میزان پروتئین کل در سطح 5 میلی­گرم در لیتر بور53/1 برابر و در سطح 10 میلی­گرم در لیتر بور، میزان آن 77/1 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داشت. در اثر سمیت بور، غلظت یون­های نیترات، کلسیم، منیزیم، آهن در برگ کاهش و میزان یون­های بور افزایش یافتند. کم­ترین میزان آهن در هر دو رقم در تیمار 10 میلی­گرم در لیتر بور مشاهده شد. بیشترین میزان بور برگ (51/200 میلی­گرم بر کیلو­گرم ماده خشک) در غلظت 10 میلی­گرم در لیتر بور مشاهده گردید. یافته­های این پژوهش نشان داد که در شرایط سمیت بور، کاربرد سولفات روی باعث افزایش کارایی رشد، افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی و اُسمولیت­های سازگار و نیز کاهش جذب یون­های بور در هر دو رقم در مقایسه با شاهد شد. به طور کلّی در این پژوهش، رقم حسینی در مقایسه با رقم قزل­اوزوم در بیشتر شاخص­ها نسبت به بور متحمل­تر بوده و استفاده از سولفات روی می­تواند بعضی از اثرات منفی ناشی از تنش بور  را در هر دو رقم انگور تعدیل نماید.
 
شماره‌ی مقاله: 8
متن کامل [PDF 1143 kb]   (6 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/10/28 | پذیرش: 1400/8/1 | انتشار: 1400/9/29

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb