tavakoli S, amiri J, barin M. The effect of zinc sulfate under boron toxicity conditions on some morphophysiological and biochemical properties of grapevine (Vitis vinifera L.). Plant Process and Function 2021; 10 (45) : 8
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1505-fa.html
1- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
2- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه ، j.amiri@urmia.ac.ir
3- گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
چکیده: (1279 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر سولفات روی بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در دو رقم انگور (قزلاوزوم و حسینی) در شرایط سمیت بور آزمایش گلخانهای با سه فاکتور شامل دو رقم انگور (قزلاوزوم و حسینی)، چهار سطح بور شامل 25/0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 میلیگرم در لیتر و سه سطح سولفات روی صفر (شاهد)، 3 و 6 گرم در لیتر بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار و در مدّت شش ماه انجام شد. وزن تر برگ در تیمارهای 5 و 10 میلیگرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) بهترتیب 55/68 و 49 درصد و وزن خشک برگ در تیمارهای 5 و 10 میلیگرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) بهترتیب 44/65 و 9/86 درصد در مقایسه با شاهد، کاهش یافت. در غلظت 6 گرم در لیتر سولفات روی و 10 میلیگرم در لیتر بور، میزان قند محلول در رقم قزلاوزوم 35/6 برابر و در رقم حسینی 3/5 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. با کاربرد 6 گرم در لیتر سولفات روی، میزان پروتئین کل در سطح 5 میلیگرم در لیتر بور53/1 برابر و در سطح 10 میلیگرم در لیتر بور، میزان آن 77/1 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داشت. کمترین میزان آهن در هر دو رقم در تیمار 10 میلیگرم در لیتر بور مشاهده شد. بیشترین میزان بور برگ (51/200 میلیگرم بر کیلوگرم ماده خشک) در غلظت 10 میلیگرم در لیتر بور مشاهده گردید. کاربرد سولفات روی باعث افزایش کارایی رشد، افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و اُسمولیتهای سازگار و نیز کاهش جذب یونهای بور در هر دو رقم شد. رقم حسینی در مقایسه با رقم قزلاوزوم در بیشتر شاخصها نسبت به بور متحملتر بوده و استفاده از سولفات روی میتواند بعضی از اثرات منفی ناشی از تنش بور را در هر دو رقم انگور تعدیل نماید.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1399/10/28 | پذیرش: 1400/8/1 | انتشار: 1400/9/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول