جلد 10شماره 44- مهر و آبان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، mehrab_yadegari@yahoo.com
چکیده:   (56 مشاهده)
هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات شرایط بوم دو منطقه مسجد سلیمان و ایذه (استان خوزستان) و مراحل فنولوژیکی (دوره‌های رویشی، گلدهی و بذردهی) بر اسانس شاخساره‌های سه گونه از Artemisia  (دشتی sieberi، کوهی aucheri و معمولی vulgaris) از تیره کاسنی بود. بیشترین ترکیب در اسانس سه گونه شامل آلفا-پینن، کامفن، سابینن، لیمونن، آرتمیزیا-کتون، بورنئول، کاریوفیلن، جرماکرن-دی و بتا-اودسمول بود. بیشترین میزان اسانس (57/2 درصد) در درمنه کوهی در مسجد سلیمان و در مرحله گلدهی و کمترین میزان اسانس (61/1 درصد) در درمنه معمولی در ایذه و در مرحله بذردهی حاصل گردید. بیشترین میزان ترکیبات معطر مانند آلفا-پینن، سابینن و بورنئول (گروه مونوترپن‌های هیدروکربنه) و کاریوفیلن (سزکوئی­ترپن هیدروکربنه) در اسانس سه گونه درمنه در پایان مرحله رشد رویشی به دست ‌آمد. با  تغییر منطقه از سردسیر (ایذه) به گرمسیر (مسجد سلیمان)، میزان ترکیبات معطر موجود در اسانس مانند آلفا-پینن و لیمونن از گروه مونوترپن‌های هیدروکربنه کاهش، ولی ترکیبات سزکوئی‌ترپن مانند کاریوفیلن افزایش یافت. نتایج نشان دهنده اثرگذاری معنی‌دار منطقه و مرحله رشد بر کمیت و کیفیت اسانس در سه گونه درمنه بود.
واژه‌های کلیدی: آرتمیزیا، آرتمیزیا-کتون، اقلیم، اسانس
متن کامل [DOCX 117 kb]   (1 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1399/8/3 | پذیرش: 1400/1/30

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb