NazarPour M R, Yadegari M. Climatic Conditions and Different Phenological Stages Effects on Phytochemical Characters of Three Species of Artemisia sp. in Khuzestan Province. Plant Process and Function 2021; 10 (44) :161-176
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1469-fa.html
1- گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، mehrab_yadegari@yahoo.com
چکیده: (1607 مشاهده)
هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات شرایط بوم دو منطقه مسجد سلیمان و ایذه (استان خوزستان) و مراحل فنولوژیکی (دورههای رویشی، گلدهی و بذردهی) بر اسانس شاخسارههای سه گونه از Artemisia (دشتی sieberi، کوهی aucheri و معمولی vulgaris) از تیره کاسنی بود. بیشترین ترکیب در اسانس سه گونه شامل آلفا-پینن، کامفن، سابینن، لیمونن، آرتمیزیا-کتون، بورنئول، کاریوفیلن، جرماکرن-دی و بتا-اودسمول بود. بیشترین میزان اسانس (57/2 درصد) در درمنه کوهی در مسجد سلیمان و در مرحله گلدهی و کمترین میزان اسانس (61/1 درصد) در درمنه معمولی در ایذه و در مرحله بذردهی حاصل گردید. بیشترین میزان ترکیبات معطر مانند آلفا-پینن، سابینن و بورنئول (گروه مونوترپنهای هیدروکربنه) و کاریوفیلن (سزکوئیترپن هیدروکربنه) در اسانس سه گونه درمنه در پایان مرحله رشد رویشی به دست آمد. با تغییر منطقه از سردسیر (ایذه) به گرمسیر (مسجد سلیمان)، میزان ترکیبات معطر موجود در اسانس مانند آلفا-پینن و لیمونن از گروه مونوترپنهای هیدروکربنه کاهش، ولی ترکیبات سزکوئیترپن مانند کاریوفیلن افزایش یافت. نتایج نشان دهنده اثرگذاری معنیدار منطقه و مرحله رشد بر کمیت و کیفیت اسانس در سه گونه درمنه بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1399/8/3 | پذیرش: 1400/1/30 | انتشار: 1400/8/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول