جلد 10، شماره 41 - ( جلد 10 شماره 41- فروردین و اردیبهشت 1400 )                   جلد 10 شماره 41 صفحات 1-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarehmanesh H, Eisvand H R, Akbari N, Ismaili A, Feizian M. An investigation of effects of humic acid on changes in nutrients concentration of leaf, root and stem of Satureja khuzestanica under salinity stress. j.plant proc. func.. 2021; 10 (41) :1-16
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1428-fa.html
زارع منش حدیث، عیسوند حمیدرضا، اکبری ناصر، اسماعیلی احمد، فیضیان محمد. بررسی تأثیر اسید هیومیک بر تغییرات غلظت عناصر غذایی برگ، ریشه و ساقه مرزه خوزستانی در شرایط تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (41) :1-16

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1428-fa.html


1- دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
2- دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان ، eisvand.hr@lu.ac.ir
چکیده:   (520 مشاهده)
به­منظور بررسی اثر اسید هیومیک بر میزان جذب و تخصیص عناصر به بخش­های مختلف گیاه مرزه خوزستانی در شرایط تنش شوری، آزمایشی گلخانه‌ای به‌صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک‌های کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل پنج سطح خاک کاربرد اسید هیومیک (صفر، 10، 20، 30 و 40 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک) و پنج سطح تنش شوری (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) بود. با افزایش شدت تنش شوری از میزان وزن خشک اندام هوایی کاسته شد به گونه‌ای که سطح 100 میلی‌مولار کلرید سدیم، میانگین وزنی این صفت را به میزان 16 درصد کاهش داد. در مقابل کاربرد اسید هیومیک به­ویژه سطح 60 میلی‌گرم بر کیلوگرم، میانگین وزنی اندام هوایی را نسبت به شاهد 25 درصد افزایش داد. اثرات اصلی شوری و هیومیک اسید و همچنین اثر متقابل آنها بر غلظت عناصر اندازه‌گیری شده بجز نیتروژن ساقه و برگ، در سطح یک درصد معنی‌دار بود. نتایج نشان داد که در بین اندام‌های مختلف گیاه (ریشه، ساقه و برگ) بیشترین میزان سدیم، پتاسیم، فسفر، روی و نیتروژن در برگ و به ترتیب در سطوح تیماری S4H5، S1H5، S1H4، S2H2، S1H5 و با مقادیر 5064، 9000، 13، 9/19 و 91/3 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن خشک مشاهده شد. بیشترین غلظت آهن در بین اندام‌های مختلف متعلق به ریشه و در تیمار S2H1 با مقدار 9/759 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن خشک بود. به­طور­کلی با افزایش میزان شوری و کاهش میزان هیومیک اسید غلظت املاح نظیر سدیم افزایش و از غلظت عناصر مفید و ضروری برای گیاه کاسته شد. با توجه به نتایج می­توان بیان داشت که احتمالاً استفاده خاک کاربرد اسید هیومیک در مقادیر بالا (40 و 60 میلی­گرم در کیلوگرم خاک) بتواند به­واسطه تأثیر بر تغییرات عناصر غذایی اندام‌های گیاهی باعث تعدیل اثرات تنش شوری شود.
متن کامل [PDF 443 kb]   (238 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1399/4/16 | پذیرش: 1399/7/15 | انتشار: 1400/2/6

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb