Shahinfar F, Taghikhah-Khomami S, Fallah S F, Afshar-Mohammadian M, Bakhshi D. The stamen and stigma of some species of wild saffron (Crocus sp.) as a rich source of antioxidants. Plant Process and Function 2021; 10 (42) :1-12
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1409-fa.html
شاهین فر فاطمه، تقی خواه خمامی سارا، فلاح سیده فاطمه، افشارمحمدیان منصور، بخشی داوود. پرچم و کلاله برخی گونه های زعفران وحشی (Crocus sp.) به عنوان منبع غنی آنتی اکسیدان ها. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (42) :1-12
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1409-fa.html
1- دانشگاه گیلان
2- دانشگاه گلستان
3- دانشگاه گیلان ، afshar@guilan.ac.ir
چکیده: (1946 مشاهده)
زعفران (Crocus sp.) به طور گسترده ای در صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد و به عنوان طعم دهنده و مواد طبیعی رنگ آمیزی استفاده میشود. ارزیابی مقایسه ای فعالیت آنتیاکسیدانی در پرچم و همچنین ترکیب موثره و دارویی کروسین در کلاله و پرچم گونه زعفران زراعی در مقایسه با گونه های بومی وحشی زیبا و خزری جمع آوری شده از استان گیلان، اهداف اصلی این مطالعه بود. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان ترکیب موثره کروسین در کلاله گونه زیبا (C. speciosus) و خزری با اختلاف معنیداری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) بود، ولی میزان رنگیزه کروسین در پرچم گونه زراعی (C. sativus) با اختلاف معنی داری بیشتر از گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بود. همچنین نتایج بررسیها در تحقیق حاضر نشانداد که میزان فنل کل و همچنین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی (DPPH) در پرچم گونه زراعی (C. sativus) به صورت معنی داری بیشتر از دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) بود، ولی میزان فلاونل در دو گونه زیبا (C. speciosus) و خزری (C. caspius) به صورت معنی داری بیشتر از گونه زراعی (C. sativus) بود. با توجه به اینکه تاکنون، پرچم زعفران زراعی به عنوان بخش دور ریز زعفران محسوب می شد، بر اساس نتایج این تحقیق، به علت سطح بالای فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیب دارویی کروسین در پرچم زعفران زراعی و وحشی، علاوه بر کلاله، این بخش زعفران زراعی و وحشی نیز پتانسیل قابل توجهی به عنوان منبع غنی آنتی اکسیدانی، جهت غنی کردن سبد غذایی مردم و استفاده در انواع برنامههای دارویی و غذایی دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1399/3/9 | پذیرش: 1399/9/11 | انتشار: 1400/4/21
ارسال پیام به نویسنده مسئول