Davazdahemami S. Effect of irrigation water salinity on germination, emergency, biological yield, essence quality and quantity of dill (Anethum graveolens L.). Plant Process and Function 2020; 9 (39) :51-60
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1343-fa.html
دوازده امامی سعید، اله دادی مرضیه، فخریان سمیه، انتشاری شکوفه. اثر شوری آب آبیاری بر جوانهزنی، سبز شدن، عملکرد بیولوژیک و کمیت و کیفیت اسانس شوید (Anethum graveolens L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (39) :51-60
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1343-fa.html
1- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان ، s.12emami@yahoo.com
2- گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
3- دانشگاه پیامنور اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (2062 مشاهده)
به منظور بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر برخی صفات گیاه شوید مجموعه آزمایشهایی در قالب طرح کاملا تصادفی در اصفهان به اجرا درآمد. اعمال تنش شوری از 3/0 تا 30 دسی زیمنس بر متر در آزمایشگاه نشان داد که تیمار شاهد بالاترین درصد و سرعت جوانهزنی (5/80 درصد و 2/15 جوانه در روز) را داشت و تاثیر شوری بر سرعت جوانهزنی شدیدتر از تاثیر آن بر درصد جوانهزنی بود. در مرحله سبز شدن و اعمال تنش شوری از 3/0 تا 15 دسی زیمنس بر متر بالاترین درصد و سرعت سبز شدن (60 و 8/73 درصد و 1/5 و 3/10 جوانه در روز در گلخانه و مزرعه) به تیمار شاهد اختصاص داشت. در مزرعه، اعمال تیمارهای شوری از 3/0 تا 9 دسی زیمنس بر متر نشان داد که تیمار شاهد بیشترین عملکرد بیولوژیک (4/811 گرم در متر مربع)، عملکرد بذر (3/143 گرم در متر مربع) و ارتفاع گیاه (8/74 سانتیمتر) را داشت و با افزایش شوری میزان این صفات کاهش یافت. از نظر آماری تاثیر شوری بر درصد اسانس معنیدار نبود. بازده اسانس بذر و اندام هوایی به ترتیب از 7/2 تا 3/3 و 6/4 تا 6 میلیلیتر در متر مربع در سطوح مختلف شوری متغیر بود اما تغییرات آن از روند خاصی پیروی نمیکرد. در تجزیه کیفی اسانس بذر و اندام هوایی شوید به ترتیب 12 و 13 ترکیب مختلف شناسایی شدند که اجزاء اصلی آن کارون، لیمونن و آلفا فلاندرن بودند. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، سطوح بالای شوری اثر منفی بر جوانهزنی، سبز شدن و صفات زراعی شوید (عملکرد بیولوژیک، عملکرد بذر و ارتفاع گیاه) داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1398/9/13 | پذیرش: 1399/3/25 | انتشار: 1399/10/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول