Mirmohammady Maibody S A M, Haghighi R, Ebrahim Sayed Tabatabaei B. Changes in Carbohydrate and Protein Content and and Assaying Some Antioxidant Enzymes Activities at Flowering Process of Saffron (Crocus sativus L.). Plant Process and Function 2020; 9 (38) :297-308
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1327-fa.html
میرمحمدی میبدی2 سیدعلیمحمد، حقیقی رویا، ابراهیم سید طباطبایی بدرالدین. تغییرات محتوی کربوهیدرات و پروتئین و فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی در فرآیند گلدهی گیاه زعفران (Crocus sativus L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (38) :297-308
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1327-fa.html
1- دانشگاه صنعتی اصفهان ، maibody@cc.iut.ac.ir
2- دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده: (1954 مشاهده)
دستیابی به تولید بیشتر و کیفیت بالاتر گیاه زعفران مستلزم درک جنبههای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی فرآیند گلدهی میباشد. این تحقیق با هدف روشنشدن رابطه بین میزان شکوفایی گل و محتوی نسبی کربوهیدرات، نشاسته و پروتئین مؤثر بر نمو گل در گیاهان بهگلرفته و گیاهان بهگلنرفته زعفران در مرحله گلدهی و تعیین الگوی شکوفایی گل براساس مقایسه این صفات در مراحل دوره خواب، گلدهی و رشد رویشی انجام شد. تعداد 120 بنه زعفران سالم و یکنواخت از نظر وزن در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار، انتخاب و در اتاقک رشد کشت شدند. در مراحل خواب (اواسط مرداد)، گلدهی (اواخر مهر) و رشد رویشی (دی ماه) از بنهها به صورت مجزا نمونهگیری و محتوی قند، نشاسته، پروتئین و میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز آنها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد میزان قند در مرحله گلدهی 6/65% نسبت به مرحله خواب گیاه افزایش یافت و محتوی نشاسته در مرحله رشد رویشی 60% نسبت به مرحله گلدهی کاهش داشت. آنزیم کاتالاز در مرحله خواب (3 میکرومول پراکسید هیدروژن در گرم وزن تر در دقیقه) و آنزیم پراکسیداز در مرحله رویشی (6/2 واحد در گرم وزن تر در دقیقه) در حداکثر میزان فعالیت خود قرار داشتند. با توجه به وجود نشاسته کمتر در گیاهان بهگلرفته نسبت به گیاهان بهگلنرفته میتوان نتیجه گرفت احتمالاً گیاه با توجه به نیاز خود در مرحله گلدهی، نشاسته موجود در بنه گیاه زعفران را به قند تبدیل و این دو ماده بر حسب ضرورت در تبادل با هم تغییر میکنند. در بین آنزیمهای آنتیاکسیدانی بررسیشده مشخص شد آنزیم پراکسیداز معمولاً به صورت یک آنزیم چند منظوره عمل میکند و میتواند گلانگیزی را تقویت و یا مهار کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1398/7/30 | پذیرش: 1398/11/2 | انتشار: 1399/6/30
ارسال پیام به نویسنده مسئول