جلد 9، شماره 36 - ( جلد 9 شماره 36- خرداد و تیر 1399 )                   جلد 9 شماره 36 صفحات 360-345 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yazdani Biouki R, Sodaeeizadeh H, Dosthoseini M. Investigating of growth and some antioxidant activities of Suaeda fruticosa under salinity stress and glycine betaine. Plant Process and Function 2020; 9 (36) :345-360
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1230-fa.html
یزدانی بیوکی رستم، سودائی زاده حمید، دوست حسینی میلاد. ارزیابی رشد و برخی فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی سیاه شور (Suaeda fruticosa) تحت تنش شوری و گلایسین بتائین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (36) :345-360

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1230-fa.html


1- مرکز ملی تحقیقات شوری ، r.yazdani@areeo.ac.ir
2- عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد، یزد، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد، یزد، ایران
چکیده:   (1843 مشاهده)
تنش شوری یکی از مهم ترین دلایل کاهش تولیدات کشاورزی است، که به طور روزافزون خطر جدی برای کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود. به­منظور بررسی تأثیر گلایسین بتائین بر افزایش مقاومت به تنش شوری گیاه سیاه شور (Suaeda fruticosa)، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 97-1396 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح شوری در چهار سطح 3، 10، 30 و 60 دسی زیمنس بر متر و گلایسین بتائین در دو سطح محلول­پاشی با آب مقطر و غلظت 50 میلی­مولار گلایسین بتائین بود. نتایج حاکی از تاثیر معنی­دار سطوح شوری و تیمار گلایسین بتائین بر همه صفات مورد بررسی به‌جز تاثیر گلایسین بتائین بر میزان کاتالاز بود. همچنین تاثیر متقابل تنش شوری و گلایسین بتائین بر تمامی صفات به جز کاتالاز و پراکسیداز معنی دار بود. کاربرد گلایسین بتائین در تمامی سطوح تنش سبب افزایش طول ساقه، طول ریشه، نسبت طول ریشه به ساقه، عملکرد گیاه و سطح برگ گیاه نسبت به عدم کاربرد گلایسین بتائین شد، به طوری که در خصوص وزن خشک اندام هوایی بیش­ترین وزن خشک گیاه در تیمار گلایسین بتائین در سطوح 3 و 10 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد که نسبت به حالت بدون کاربرد گلایسین بتائین به ترتیب سبب افزایش 48/58 و 25/47 درصد در وزن خشک گیاه شد. ترکیبات پرولین، مالون دی آلدهید، کاتالاز و پراکسیداز با افزایش سطح تنش از 3 به 60 دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. تولید ترکیبات آنتی اکسیدانی پرولین، مالون دی آلدهید و پراکسیداز در گیاهان تحت تیمار گلایسین بتائین نسبت به عدم کاربرد گلایسین بتائین به طور معنی­داری کاهش یافت. به طور کلی نتایج بیانگر نقش مثبت گلایسین بتائین در کاهش اثرات ناشی از تنش شوری بر گیاه سیاه شور بود.

 
متن کامل [PDF 782 kb]   (838 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/12/27 | پذیرش: 1398/10/25 | انتشار: 1399/2/10

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb