جلد 9، شماره 36 - ( جلد 9 شماره 36- خرداد و تیر 1399 )                   جلد 9 شماره 36 صفحات 360-345 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani Biouki R, Sodaeeizadeh H, Dosthoseini M. Investigating of growth and some antioxidant activities of Suaeda fruticosa under salinity stress and glycine betaine. Plant Process and Function 2020; 9 (36) :345-360
یزدانی بیوکی رستم، سودائی زاده حمید، دوست حسینی میلاد. ارزیابی رشد و برخی فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی سیاه شور (Suaeda fruticosa) تحت تنش شوری و گلایسین بتائین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (36) :345-360

1- مرکز ملی تحقیقات شوری ، r.yazdani@areeo.ac.ir
2- عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد، یزد، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد، یزد، ایران
تنش شوری یکی از مهم ترین دلایل کاهش تولیدات کشاورزی است، که به طور روزافزون خطر جدی برای کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود. به­منظور بررسی تأثیر گلایسین بتائین بر افزایش مقاومت به تنش شوری گیاه سیاه شور (Suaeda fruticosa)، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 97-1396 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح شوری در چهار سطح 3، 10، 30 و 60 دسی زیمنس بر متر و گلایسین بتائین در دو سطح محلول­پاشی با آب مقطر و غلظت 50 میلی­مولار گلایسین بتائین بود. نتایج حاکی از تاثیر معنی­دار سطوح شوری و تیمار گلایسین بتائین بر همه صفات مورد بررسی به‌جز تاثیر گلایسین بتائین بر میزان کاتالاز بود. همچنین تاثیر متقابل تنش شوری و گلایسین بتائین بر تمامی صفات به جز کاتالاز و پراکسیداز معنی دار بود. کاربرد گلایسین بتائین در تمامی سطوح تنش سبب افزایش طول ساقه، طول ریشه، نسبت طول ریشه به ساقه، عملکرد گیاه و سطح برگ گیاه نسبت به عدم کاربرد گلایسین بتائین شد، به طوری که در خصوص وزن خشک اندام هوایی بیش­ترین وزن خشک گیاه در تیمار گلایسین بتائین در سطوح 3 و 10 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد که نسبت به حالت بدون کاربرد گلایسین بتائین به ترتیب سبب افزایش 48/58 و 25/47 درصد در وزن خشک گیاه شد. ترکیبات پرولین، مالون دی آلدهید، کاتالاز و پراکسیداز با افزایش سطح تنش از 3 به 60 دسی زیمنس بر متر افزایش یافت. تولید ترکیبات آنتی اکسیدانی پرولین، مالون دی آلدهید و پراکسیداز در گیاهان تحت تیمار گلایسین بتائین نسبت به عدم کاربرد گلایسین بتائین به طور معنی­داری کاهش یافت. به طور کلی نتایج بیانگر نقش مثبت گلایسین بتائین در کاهش اثرات ناشی از تنش شوری بر گیاه سیاه شور بود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/12/27 | پذیرش: 1398/10/25 | انتشار: 1399/2/10