جلد 8، شماره 33 - ( جلد 8، شماره 33 ، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 33 صفحات 288-277 | برگشت به فهرست نسخه ها

hasanpour R, zaefarian F, rezvani M, jalili B. Investigation of some morphophysiological characteristics in water mint (Mentha aquatica L.) under lead and cadmium stress. Plant Process and Function 2019; 8 (33) :277-288
حسن پور رقیه، زعفریان فائزه، رضوانی محمد، جلیلی بهی. بررسی برخی از خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی گیاه پونه آبی (Mentha aquatica L.) تحت تنش سرب و کادمیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (33) :277-288

1- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، fa_zaefarian@yahoo.com
3- ﮔﺮوه زراﻋﺖ و اﺻﻼح ﻧﺒﺎﺗﺎت، واﺣﺪ ﻗﺎﺋﻢﺷﻬﺮ، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﯽ، ﻗﺎﺋﻢﺷﻬﺮ
4- گروه خاک شناسی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (2040 مشاهده)
سرب و کادمیم از آلاینده‌های سمی و متداول خاک هستند که بر فرآیندها، کارکردها و تولید پایدار گیاهان اثر می‌گذارند. در این پژوهش تأثیر تنش سرب و کادمیم بر برخی از پارامترهای رشد گیاه معطر پونه آبی (Mentha aquatica L.) در دو آزمایش جداگانه به­صورت طرح کاملاً تصادفی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت‌های مختلف سرب (صفر، 125، 250، 375 و 500 میلی‌گرم در کیلوگرم) و کادمیم (صفر، 5، 10، 15 و 20 میلی‌گرم در کیلوگرم) بود. ارتفاع بوته، تعداد برگ، سطح برگ، شاخص سبزینگی، کلروفیل a، کلروفیلb ، کلروفیل کل (a+b)، نسبت کلروفیل (a/b) و وزن تر و خشک اندام هوایی اندازه‌گیری شدند. تنش سرب و کادمیم باعث کاهش میانگین صفات به­غیر از نسبت کلروفیل در تیمار سرب شد. کمترین مقدار این صفات مربوط به بیشترین غلظت عناصر سرب و کادمیم بود. اما شدت کاهش در تنش کادمیم شدیدتر بود. میزان کاهش کلروفیل b با افزایش سطوح سرب بیشتر از کلروفیل a بود که باعث شد نسبت کلروفیل در تنش سرب افزایش پیدا کند. سرب و کادمیم با اثر بر صفات مورفولوژیک سبب بروز یکسری تغییرات فیزیولوژیک در پونه آبی شدند که در نهایت منجر به کاهش وزن اندام هوایی در گیاه شد. نتایج به­دست آمده از این آزمایشات نشان داد به­دلیل عدم­سوختگی، کلروز و ریزش برگ‌ها پونه جزء گیاهان مقاوم به سرب و کادمیم محسوب می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1397/9/18 | پذیرش: 1397/11/24 | انتشار: 1399/2/22