جلد 7، شماره 26 - ( جلد 7 شماره 25 1397 )                   جلد 7 شماره 26 صفحات 154-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Razmi N, Ebadi A, DANESHIAN J, JAHANBAKHSH S. The effects of salicylic acid on mineral content and some physiological traits of soybean genotypes (Glycine max L.) under water deficit conditions. Plant Process and Function 2018; 7 (26) :145-154
رزمی نسرین، عبادی علی، دانشیان جهانفر، جهانبخش سدایه. تاثیر سالسیلیک اسید بر محتوی عناصر معدنی و برخی صفات فیزیولوژیک ارقام سویا (Glycine max L.) در شرایط تنش کم آبی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (26) :145-154

1- دانشگاه محقق اردبیلی-دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی ، nasrinrazmi@gmail.com
2- دانشگاه محقق اردبیلی-دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی
3- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تنش خشکی و سالیسیلیک اسید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و محتوی عناصر معدنی آزمایش گلخانه­ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. عامل اول شامل سه سطح تنش کم­آبی(85%، 65% و 45% ظرفیت زراعی) و عامل دوم شامل 3 سطح محلول­پاشی سالیسیلیک اسید (صفر یا آب مقطر، 0/4 و 0/8 میلی­مول) و عامل سوم ژنوتیپ­های سویا با نام­های Williams، L17 وD42X19  بود. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش کم­آبی میزان غلظت سدیم، سدیم/پتاسیم، نشت الکترولیتی، غلظت مالون دآلدئید و گلایسین بتائین افزایش یافت و میزان غلظت فسفر، کلسیم، پتاسیم، محتوی نسبی رطوبت برگ و مساحت برگ در بوته کاهش یافت. واکنش ژنوتیپ­های سویا نسبت به تنش کم­آبی متفاوت بود. ویلیامز و L17 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان غلظت کلسیم، پتاسیم، محتوی نسبی رطوبت و مساحت برگ در بوته را داشتند. سالیسیلیک اسید موجب کاهش میزان مالون دآلدئید، نشت الکترولیتی و افزایش غلظت گلایسین بتائین و مساحت برگ در بوته شد. اثر متقابل سالیسیلیک اسید و ژنوتیپ بر صفات مورد بررسی معنی­دار بود. کاربرد 0/4 میلی­مول سالیسیلیک اسید با کاهش محدودیت در جذب و تجمع یون­های کلسیم، پتاسیم و فسفر و افزایش محتوی نسبی رطوبت برگ و حفظ انسجام و یکپارچگی غشای سلولی، تاثیر تنش کم آبی را در ژنوتیپ های سویا به خصوص در رقم ویلیامز کاهش داد. رقم ویلیامز در تیمار محلول پاشی باغلظت0/4 میلی­مول  سالیسیلیک اسید بیشترین میزان مساحت برگ در بوته را در شرایط تنش کم­آبی نشان داد.

دریافت: 1395/6/27 | پذیرش: 1395/9/16 | انتشار: 1397/8/29