جلد 5، شماره 17 - ( جلد 5، شماره 17، پاییز 1395 1395 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 171-190 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mokhberi R, Rezaei A, Kordenaeej A, Bakhshi Khaniki G. Ultrasound potentiated salinity effect on growth and metabolite production in Dunaliella salina cells. jppf. 2016; 5 (17) :171-190
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-430-fa.html
مخبری رقیه، رضایی آیت اله، کردناییج علاءالدین، بخشی خانیکی غلامرضا. تقویت اثر شوری توسط امواج فراصوت بر رشد و تولید متابولیت در سلولهای Dunaliella salina. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 5 (17) :171-190

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-430-fa.html


استادیار گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران ، arezaei@shahed.ac.ir
چکیده:   (585 مشاهده)

دست‌ورزی کشت‌های سلولی با الیسیتورها یکی از روش‌های مهم جهت القای متابولیت‌های ارزشمند در بیوتکنولوژی گیاهی است. بدین منظور در این مطالعه اثر امواج فراصوت و تنش شوری بر رشد، تولید متابولیت‌های اولیه و ثانوی در کشت سلولی ریزجلبک Dunaliella salina مورد بررسی قرار گرفت. کشت‌های سلولی تحت اثر تیمارهای شوری با غلظت‌های 2 مولار و3 مولار کلرید سدیم و امواج فراصوت (40 کیلو هرتز) به مدت زمان 5/2، 5 و10 دقیقه و در قالب طرح کاملاً تصادفی و با سه تکرار قرار گرفت. شاخص‌های مورد اندازه‌گیری عبارت بودند از: رشد سلولی، محتوای پروتئین‌کل، رنگیزه‌های فتوسنتزی (کلروفیل a وb، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها)، پتانسیل‌آنتی‌اکسیدانی، میزان پراکسیداسیون لیپیدهای‌غشایی، مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، آنتوسیانین‌ها، قندهای محلول، بتاکاروتن و گلیسرول. نتایج نشان داد که با افزایش مدت زمان تابش امواج فراصوت و غلظت شوری تعداد سلول‌ها، مقدار رنگیزه‌های فتوسنتزی کاهش یافت. در مقابل پروتئین‌کل، پتانسیل آنتی‌اکسیدانی، میزان پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی، مقدار ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها، آنتوسیانین‌ها، بتاکاروتن و گلیسرول افزایش یافت. بیشترین میزان بتاکاروتن و گلیسرول در شوری 3 مولار و10 دقیقه تابش امواج فراصوت به‌ترتیب 8/14 و 08/16 میلی گرم در لیتر اندازه گیری شد. به‌نظر می‌رسد امواج فراصوت با تقویت اثر شوری پاسخ‌های دفاعی و متابولیت‌های ثانوی را القا نمود و باعث افزایش مقدار بتاکاروتن و گلیسرول در سلول ها گردید.

متن کامل [PDF 903 kb]   (277 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: ۱۳۹۴/۳/۲۱ | پذیرش: ۱۳۹۴/۸/۱۳ | انتشار: ۱۳۹۵/۶/۱۳

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb