جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 68-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi P, Hassanpour H. Effect of nano-chelating spray on yield, phytochemical and antioxidant properties of Sabrina strawberry fruit under low solubility conditions. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 4
صادقی پریسا، حسن پور حمید. تأثیر محلول‌پاشی نانو کلات ‌روی بر ویژگی‌های عملکرد میوه، فیتوشیمیایی و آنتی‌اکسیدانی گیاه توت‌فرنگی رقم سابرینا تحت شرایط کم محلول‌دهی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :51-68

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
با توجه به اثرات زیست محیطی کاربرد زیاد کودهای شیمیایی متداول، محلول­پاشی برگی عناصر غذایی می­تواند از افزایش مصرف کودهای شیمیایی و آلودگی آب­های سطحی و زیرزمینی جلوگیری کند. بنابراین در پژوهش حاضر تأثیر، محلول­پاشی برگی نانو کلات روی (صفر، 1 و 5/1 گرم در لیتر) تحت شرایط کم محلول­دهی (90، 110 و 130 میلی­لیتر) روی میوه توت­فرنگی رقم سابرینا در شرایط گلخانه­ای انجام گرفت. صفات مورد اندازه­گیری شامل فعالیت آنتی­اکسیدانی، محتوی آسکوربیک اسید، فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین کل، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی و محتوای عناصر آهن و روی بودند. نتایج حاصله نشان داد که کاربرد کلات روی منجر به افزایش عملکرد، محتوای آسکوربیک اسید، فنل و فلاونوئید کل و فعالیت آنتی‌اکسیدانی در مقایسه با شاهد می­شود. بالاترین عملکرد میوه (39/550 گرم) و محتوی عنصر آهن (2/289 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن خشک) در تیمار کم محلول­دهی 130 میلی­لیتر و نانو کلات روی 5/1 گرم در لیتر و کمترین مقدار عملکرد (56/123 گرم) و محتوای عنصر آهن (92/123 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن خشک) نیز در تیمار کم محلول­دهی 90 میلی­لیتر و نانو کلات روی صفر گرم در لیتر مشاهده شد. همچنین بالاترین فعالیت آنزیم کاتالاز (25/3 واحد بر گرم وزن تر) در تیمار 5/1 گرم در لیتر نانو کلات روی و کم محلول­دهی 90 میلی­لیتر به دست آمد. به طور کلی می­توان نتیجه گرفت که نانو کود کلات روی در غلظت 5/1گرم در لیتر جهت بهبود عملکرد و کیفیت توت فرنگی رقم سابرینا تحت شرایط کم محلول­دهی مناسب است. بنابراین بر­اساس نتایج حاصل از این مطالعه می­توان استفاده از تیمار کم محلول­دهی 110 میلی­لیتر را به همراه 5/1گرم در لیتر نانو کود کلات روی جهت کاهش مصرف محلول غذایی و آب برای کشت هیدروپونیک توت­فرنگی پیشنهاد نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1401/10/27 | پذیرش: 1402/3/9 | انتشار: 1402/10/16