چکیده:
دما یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید و گسترش زیتون به شمار میرود.
ارقام مختلف زیتون واکنشهای متفاوتی نسبت به دمای پایین دارند. بنابراین گزینش و معرفی ارقام متحمل به یخزدگی، مؤثرترین روش برای اجتناب از خسارات یخزدگی به شمار میرود.
هدف اصلی این پژوهش، مقایسه میزان تحمل به یخزدگی هفت رقم زیتون و بررسی رابطه بین تحمل به یخزدگی با
حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو (Fv/Fm)، کربوهیدراتهای محلول، مالون دی آلدهید، تراکم روزنه، چگالی برگ و محتوای نسبی آب برگ در مرحله سازگاری به سرما بود.
پس از اندازهگیری حداکثر عملکرد کوانتومی فتوسیستم دو ، نمونههای برگ از هر رقم جمع آوری و به دو گروه تقسیم شدند.
گروه اول به منظور تعیین تحمل به یخزدگی به مدت 12 ساعت در شرایط دمایی مختلف شامل (0، 5-، 10-، 15-، 20- و 25- درجه سانتیگراد) قرار گرفتند
و گروه دوم نمونهها برای اندازهگیری برخی صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی استفاده شدند. نتایج نشان داد اختلاف معنیداری بین تحمل به یخزدگی ارقام زیتون مورد مطالعه مشاهده شد
. بیشترین تحمل به یخزدگی برآورد شده مربوط به رقمهای ’آمفی سیس‘، ’شنگه‘ و ’کنسروالیا‘ (به ترتیب
LT50 برابر با
°C 14/13-، 72/11- و 20/11-) و کمترین تحمل مربوط به رقم ’رشید‘ (
LT50 برابر با
°C 90/6-) بود.
شاخص Fv/Fm، کربوهیدراتهای محلول و چگالی برگ
در ارقام متحمل به یخزدگی از
قبیل ’آمفی سیس‘، ’شنگه‘ و ’کنسروالیا‘ بیش از سایر ارقام بود که حاکی از ارتباط مثبت این پارامترها با تحمل به یخزدگی است.
غلظت مالون دی آلدهید، تراکم روزنهای و محتوای نسبی آب برگ در
ارقام متحمل به یخزدگی نظیر ’آمفی سیس‘، ’شنگه‘ و ’کنسروالیا‘ کمتر از رقم حساس به یخزدگی ’رشید‘ بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش دما دریافت: 1396/8/23 | پذیرش: 1396/12/19 | انتشار: 1398/5/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول