1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، nnnadernejad@yahoo.com
3- بخش بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده: (5762 مشاهده)
سنتز نانوذرات، توجه دانشمندان را در زمینه های فیزیکی، شیمیایی، علوم بیولوژیکی و پزشکی به خود جلب کرده است. استفاده از عصاره گیاهان برای سنتز نانوذرات بر سایر فرآیندهای بیولوژیکی بدلیل حذف، فرآیند کشت سلول ها مزیت دارد و همچنین سنتز می تواند در مقیاس بزرگ انجام شود. در این تحقیق، سنتز نانوذرات اکسید روی از روش سنتز سبز با استفاده از عصاره زیتون انجام گردید. ویژگی های نانوذرات با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری و جذب اسپکتروسکوپی UV–Visibe تعیین گردید. همچنین آزمایشی برای مطالعه تاثیر نانوذرات اکسید روی سنتز شده ( صفر ، 200 و 400 پی پی ام) بر رشد، پرولین و MDA، فنل کل، فلاونوئید، پراکسیدهیدروژن، کلروفیل، آنتوسیانین و فعالیت آنزیمهای گاوزبان در دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال 1394 انجام شد. نانوذرات اکسید روی سنتز شده توسط ماکزیمم جذب در طول موج 370 نانومتر تایید گردید. تصویر میکروسکوپ الکترونی عبوری نشان داد که نانوذرات اکسید روی کروی و با اندازه میانگین 41 نانومتر هستند. نتایج نشان داد که طول ریشه و ساقه در گیاهانی که با نانوذرات اکسید روی تیمار شدند، افزایش یافت، اما محتوای قندمحلول، آنتوسیانین و فعالیت کاتالاز در گیاهانی که با نانوذرات اکسید روی تیمار شدند، تغییر معنیداری نشان نداد. علاوه بر این، تیمار نانوذرات اکسید روی در غلظت 400 پی پی ام، مقدار فنل کل، پراکسیدهیدروژن، پراکسیداسیون لیپید و فعالیت آسکورباتپراکسیداز، گایاکلپراکسیداز و فنیلآلانینآمونیالیاز را افزایش داد. از سوی دیگر تیمار نانوذرات اکسید روی، محتوای پرولین و کلروفیل را بهطور معنیداری کاهش داد. نانوذرات اکسید روی منجر به افزایش تولید گونههای فعال اکسیژن و کاهش محتوای پرولین و کلروفیل در گاوزبان شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1396/5/30 | پذیرش: 1396/10/16 | انتشار: 1398/5/1