تأثیر تاریخ و تراکم کاشت بر ماده خشک و ظرفیت آنتیاکسیدانی ریشه
گیاه دارویی سرخارگل purpurea (L.) Moench Echinacea
سمانه اسدی صنم1، محسن زواره*1، همتاله پیردشتی2، فاطمه سفیدکن3 و قربانعلی نعمتزاده4
1 گروه زراعت، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، 2گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، 3گروه فیتوشیمی، بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، 4گروه اصلاح نباتات، پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
(تاریخ دریافت: 14/10/93، تاریخ پذیرش نهایی: 12/03/1394)
چکیده:
با هدف بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر ویژگیها، عملکرد ماده خشک، ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی ریشه گیاه دارویی سرخارگل، آزمایشی به صورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعهی پژوهشی پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری طبرستان، در سال زراعی 92-1391، اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه تاریخ کاشت (20 فروردین، 19 اردیبهشت و 18 خرداد در بهار 1392) و سه تراکم بوته (هفت، 10 و 16 بوته در متر مربع) بودند. تراکم بوته با تغییر فاصله بوتهها روی ردیف اعمال شد. اندازهگیریها در زمان گلدهی کامل سرخارگل انجام شد. نتایج آزمایش افزایش معنیدار عمق نفوذ ریشه سرخارگل را در تاریخ کاشت 19 اردیبهشت و تراکم 16 بوته در متر مربع نشان داد. بیشترین حجم و ماده خشک ریشه مربوط به تاریخ کاشت 18 خرداد و تراکم پایین هفت بوته در متر مربع بود در حالیکه بیشترین ماده خشک کل بوته (5/130 گرم در بوته) مربوط به گیاهان کشتشده در تاریخ 20 فروردین و تراکم 10 بوته در متر مربع بود. بیشترین نسبت ماده خشک ریشه به ماده خشک کل و نیز، ماده خشک ریشه به شاخساره در گیاهان تاریخ کاشت 18 خرداد با تراکم هفت بوته در متر مربع بهدست آمد. بیشترین مقدار اسید شیکوریک (5/19 میلیگرم در گرم ماده خشک) و فنل کل (8/30 میلیگرم گالیگ اسید در گرم ماده خشک) ریشه مربوط به سرخارگلهای کشتشده در تاریخ 19 اردیبهشت و تراکم 16 بوته در متر مربع بود. بیشترین مقدار فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی ریشه در سرخارگلهایی اندازهگیری شد که در بالاترین تراکم و در 18 خرداد ماه کشت شدند. در کل، میتوان چنین استنباط کرد که احتمالاً تاریخ کاشت دیر 18 خرداد برای تولید بیشتر ماده خشک، محتوای فلاونوئید کل و ظرفیت آنتیاکسیدانی ریشه و تاریخ کاشت میانه 19 اردیبهشت برای تولید بیشتر اسید شیکوریک و فنل کل در ریشههای سرخارگل در شرایط این آزمایش، مناسب است. همچنین، تراکم پایین هفت بوته در متر مربع منجر به افزایش تولید ماده خشک ریشه و کاهش مقدار اسید شیکوریک، محتوای فنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی ریشه سرخارگلها شد.
واژههای کلیدی: اسید شیکوریک، سرخارگل، فنل کل، ماده خشک ریشه.
مقدمه:
جنس Echinacea از خانواده آستراسه و بومی آمریکای شمالی است که جایگاه مهمی بین گیاهان دارویی شرق ایالات متحده دارد (Hobbs, 1989). گونه E. purpurea با نام فارسی سرخارگل، گیاهی چندساله و علفی است که قدمتی طولانی در مصرف دارویی در آمریکای شمالی، اروپا (Speroni et al., 2002) و استرالیا (Wills and Stuart, 1999) دارد. در حدود 1000 سال پیش، سرخپوستان آمریکا برای اولین بار از این گیاه به عنوان دارویی مؤثر در قبایل خود استفاده کردند. هماکنون، سرخارگل برای اهداف دارویی در درمان عفونتهای حاد دستگاه تنفسی و ادراری، سوختگیها و اختلالاتی از جمله عفونتهای ویروسی، ناراحتیهای پوستی و بیماریهای مزمن به علت نقص در پاسخهای ایمنی، کشت و استفاده میشود
(Tsai et al., 2012; Linde et al., 2009). پلی ساکاریدهای این گیاه محرک سیستم ایمنی و پلی استیلنهای آن دارای اثر ضدالتهابی میباشند (Bone, 1997). مصرف موضعی سرخارگل از راه مکانیسمهای مختلفی از جمله فعالیتهای ضدعفونی کننده، تحریک فیبروبلاستها و مهار التهاب، موجب بهبود زخمها میشود (Hara et al., 1998). در اروپا، این گیاه به مدت چندین سال از پرفروشترین گیاهان دارویی بود (Stanisavijevic et al., 2009). در ایالات متحده، فرآوردههای این گیاه دارویی جزو ششمین گیاه دارویی پرفروش در سال 2010 شناخته شد (Blumenthal et al., 2011).
فنلهای گیاهی در واقع، متابولیتهای ثانویه هستند که در شرایط مطلوب محیطی، از مسیر شیکمیک اسید و از متابولیسم فنیل پروپانوئید سنتز میشوند (Razali et al., 2008). این ترکیبات نقش فیزیولوژیک و بومشناختی برجستهای بر برهمکنش گیاهان با محیط، جذب حشرات گردهافشان، محافظت گیاهان در مقابل عوامل تنشزای زیستی و غیرزیستی، رشد و تولید مثل گیاهان، ویژگیهای ضدگیاهخواری و ضدمیکروبی و کارکرد آنتیاکسیدانی دارند (Sun et al., 2001; Curir et al., 1990). فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای سرخارگل ناشی از ترکیبات پلیفنلی مانند فنیل پروپانوئیدها، اسیدهای فنلی بهویژه اسید شیکوریک و فلاونوئیدها است (Dalby-Brown et al., 2005; Pellati et al., 2004) که در میان این ترکیبات، پلیفنلها، آنتیاکسیدانهای بهتری از مونوفنلها گزارش شدند (Duff Sloley et al., 2001). آزمایشها نشان داده که مقدار فنلهای کل اندامهای مختلف سرخارگل با یکدیگر متفاوت و ترتیب کاهشی آنها به صورت گلها > برگها > ساقهها > ریشهها بوده است (Lin et al., 2011). از طرفی، تجزیههای کمی عصارههای اتانولی و آبی سرخارگل هم، نشان داده است که غلظتهای بالای محتوای فنلی در گیاه، هنگامی بهدست میآید که به گیاه برای تولید و ذخیره این ترکیبات بیش از یک سال فرصت داده شود
(Cech et al., 2006). با این وجود، اطلاعات کمی در مورد ترکیبات فنلی موجود در عصاره ریشه سرخارگل وجود دارد که لازم است بررسیهای بیشتری در این زمینه انجام شود (Tsai et al., 2012; pellati et al., 2004).
عملکرد و مواد مؤثره گیاهان دارویی بسته به مکانهای رشد، شرایط اقلیمی، عملیات زراعی، مراحل رشد و ویژگیهای ژنتیکی تغییر میکند که این تغییر در بین جمعیتهای زراعی و وحشی به روشنی دیده میشود (Millauskas et al., 2004). پژوهشگران تولید گیاهان دارویی را وابسته به شرایط بومشناختی دانستند و کنترل عناصر محیطی و مدیریت اجزای سیستم رشدی گیاه از جمله تاریخ و تراکم کشت را راهکاری مناسب در دستیابی به عملکرد بهینهی ترکیبات مؤثر در گیاهان دارویی معرفی کردند (Rafieiolhossaini et al., 2010). از طرفی، استقرار تراکم مناسبی از بوتهها در مناسبترین تاریخ کاشت، اساس یک سیستم زراعی موفق گزارش شده است (Coffelt et al., 2009). اگرچه در مورد کشت موفقیتآمیز سرخارگل در برخی از مناطق (Chen et al., 2008; Thomsen et al., 2012) و سازگاری آن با شرایط محیطی مختلف (Callan et al., 2005; Parmenter and Littlejohn, 1997; Shalaby et al., 1997)، پژوهشهایی انجام شده است ولی اطلاعات در مورد اثر اقلیم رشد و تراکم بوته بر تولید ماده خشک و مواد مؤثره سرخارگل هنوز، خیلی محدود میباشد.
استاندارد کیفی مواد گیاهی ریشه در سرخارگل میتواند تا محتوای بیش از 15 میلیگرم بر گرم ماده خشک برای اسید شیکوریک در نظر گرفته شود. کمترین استاندارد برای بازار پسندی قابلقبول اسید شیکوریک در ریشهها، بیش از پنج میلیگرم بر گرم ماده خشک بیان شده است
(Wills and Stuart, 1999). در بررسی تغییرات فیتوشیمیایی ریشه جمعیتهای اهلی و وحشی سرخارگل در کانادا، بیشترین مقدار اسید شیکوریک با میانگین 06/8 میلیگرم در گرم ماده خشک در ریشههای جوان سرخارگل به دست آمد و به کاهش مقدار این ترکیب در ریشهها با افزایش سن گیاه تأکید شد (Binns et al., 2002). در آزمایش Thomsen و همکاران (2012)، مقدار این اسید فنلی در ریشه سرخارگلهای رشدیافته در دانمارک از 65/2 تا 89/2 میلیگرم بر گرم ماده خشک متغیر بود. در مطالعه Callan و همکاران (2005)، تراکم 9 تا 10 گیاه در متر مربع سرخارگل، غلظت اسید شیکوریک را در ریشه حدود 12 میلیگرم در گرم ماده خشک در سال دوم رشد حفظ کرد.
مقدار فنل کل در ریشه سرخارگلها در مطالعه Wu و همکاران (2008)، 6/51 میلیگرم در گرم ماده خشک و مقدار فلاونوئید کل، 8/32 میلیگرم در گرم ماده خشک گزارش شده است. Pellati و همکاران (2004) در پژوهشی، مقدار فنل کل اندامهای هوایی و زیرزمینی سرخارگل را متفاوت گزارش کردند بهطوری که اسید شیکوریک در ریشههای اصلی حدود 78 درصد فنل کل را تشکیل داده بود. در مطالعهای در دانمارک، میانگین غلظت کل محتوای فنلی ریشه سرخارگل، 94/3 میلیگرم در گرم ماده خشک بهدست آمد که با توجه به مقدار پایین اسید شیکوریک اندازهگیری شده، این مقدار قابل انتظار بود (Thomsen et al., 2012). در پژوهش دیگری که در پنج منطقه از نیوزیلند انجام شد، سرخارگل به شکل دو ردیفه با فاصله 6/0 متر از هم روی بسترهای پهن با عرض 5/1 متر مربع و با تراکم 7/6 گیاه در متر مربع کشت شد. نتایج این آزمایش نشان داد که عملکرد ماده خشک ریشه پس از دو فصل رشد نسبتاً پایین و بهطور متوسط 242 گرم در متر مربع بوده است (Parmenter et al., 1992). در مطالعهای مشابه، Parmenter و همکاران (1992) به این نتیجه رسیدند که تراکم کشت میتواند اثر مهمی بر ساختار گیاه سرخارگل داشته باشد به طوریکه بیشترین عملکرد ریشه در تراکم پایین 20 بوته در متر مربع بهدست آمد.
با توجه به آغاز تولید تجاری این گیاه در کشور و نبود اطلاعات درباره تاریخ کاشت و تراکم مناسب این گیاه، پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگیها، عملکرد ماده خشک، ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتیاکسیدانی ریشه سرخارگل در واکنش به تاریخ و تراکم کاشت، طراحی و اجرا شد.
مواد و روشها:
این آزمایش در مزرعهی پژوهشی پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با عرض جغرافیایی 36 درجه و 39 دقیقه شمالی و طول جغرافیایی 53 درجه و چهار دقیقه شرقی و ارتفاع 11 متر پایینتر از سطح دریا به صورت کرتهای خردشده در قالب طرح پایهی بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392، طراحی و اجرا شد. پیش از شروع آزمایش، از خاک هر تکرار سه نمونهی مجزا برداشت و پس از اختلاط جهت بررسی ویژگیهای آن به آزمایشگاه خاک منتقل شد که برخی از ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آن در جدول 1 آورده شده است. میانگین پارامترهای هواشناسی برای سال اجرای آزمایش (1392 هجری خورشیدی) از اداره تحقیقات هواشناسی کشاورزی قراخیل - قائمشهر تهیه شد (جدول 2).
عوامل آزمایش شامل سه تاریخ کاشت 20 فروردین، 19 اردیبهشت و 18 خرداد به عنوان عامل اصلی در کرتهای اصلی و سه تراکم کاشت هفت، 10 و 16 بوته در متر مربع به عنوان عامل فرعی در کرتهای فرعی قرار داده شد. کشت به صورت نشاکاری انجام شد و نشاها در مرحله سه تا چهار برگی از گلخانه پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی کرج به زمین اصلی منتقل و جهت دستیابی به تراکمهای مورد نظر به ترتیب در فاصلهی 35، 25 و 15 سانتیمتر روی ردیف در کرتهایی با ابعاد 5×3 متر نشاکاری شدند. در هر کرت، شش ردیف به فاصله 40 سانتیمتر کاشته شد. فاصله بین کرتهای هر تراکم کشت، یک ردیف نکاشت و فاصله بین
جدول 1- برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک مزرعه آزمایش
عمق نمونهبرداری (سانتیمتر) |
هدایت الکتریکی (ds.m-2) |
واکنش گل اشباع |
کربن آلی |
نیتروژن کل |
فسفر قابل جذب |
پتاسیم قابل جذب |
آهن قابل جذب |
منگنز قابل جذب |
روی قابل جذب |
بافت خاک |
|
درصد |
پیپیام |
(میلیگرم بر کیلوگرم) |
|||||||||
30-0 |
92/0 |
7 |
6/2 |
22/0 |
4/28 |
451 |
206 |
98 |
3/15 |
سیلتی رسی |
|
جدول 2- اطلاعات هواشناسی مربوط به نه ماه از فصل رشد سرخارگل در سال 1392
ماه های سال |
تعداد روز |
دما (درجه سلسیوس) |
رطوبت نسبی (درصد) |
ساعات آفتابی |
|||
کمینه |
بیشینه |
کمینه |
بیشینه |
||||
فروردین |
31 |
2/10 |
8/19 |
62 |
94 |
6/144 |
|
اردیبهشت |
31 |
6/13 |
7/24 |
53 |
95 |
1/244 |
|
خرداد |
31 |
2/19 |
7/28 |
55 |
94 |
1/239 |
|
تیر |
31 |
4/21 |
9/30 |
52 |
90 |
8/256 |
|
مرداد |
31 |
7/21 |
1/29 |
64 |
96 |
3/135 |
|
شهریور |
31 |
8/21 |
1/30 |
66 |
96 |
4/159 |
|
مهر |
30 |
6/16 |
1/26 |
62 |
96 |
9/165 |
|
آبان |
30 |
710 |
5/19 |
65 |
97 |
1/130 |
|
آذر |
30 |
3/6 |
1/15 |
66 |
97 |
3/124 |
|
جمع |
276 |
5/141 |
224 |
545 |
855 |
6/1599 |
|
میانگین |
7/15 |
9/24 |
6/60 |
95 |
7/177 |
تاریخهای کشت، دو ردیف نکاشت درنظر گرفته شد. همچنین، فاصله بین بلوکهای آزمایش دو متر بود. عملیات آمادهسازی بستر شامل شخم پاییزه، تسطیح و دو دیسک عمود برهم پیش از کاشت بود. سپس ردیفهای کاشت به حالت پشته طراحی شد. از آنجایی که در بستر کاشت نشاها در خزانه، ماسه غالب بود، در هنگام انتقال نشاها به زمین اصلی نیز، مقداری ماسه نرم دریا با خاک پشته مخلوط شد. بلافاصله پس از کاشت نشاها و پس از آن، با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه، آبیاری به صورت قطرهای انجام شد. برای جلوگیری از اثرات احتمالی علفکشهای شمیایی بر ترکیبات دارویی گیاه، سه بار وجین دستی علفهای هرز (در مرحله استقرار بوتهها، ابتدای گلدهی و 50 درصد گلدهی) انجام شد. در این آزمایش، بهجز کود پایه نیتروژن (20 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره بر اساس عرف منطقه) از هیچگونه کود شیمیایی دیگری در کرتها استفاده نشد.
مراحل 50 درصد گلدهی بر اساس خروج گلها در 50 درصد میانگلهای موجود و پایان گلدهی بر اساس خروج گلها در بیش از 90 درصد میانگلهای موجود تعیین شدند. برای اندازهگیری رشد و عملکرد ریشه سرخارگل، در پایان گلدهی سرخارگلها، ریشههای چهار بوته با رعایت اثرات حاشیهای بهطور کامل و به وسیله بیل از خاک نمناک اطراف ریشه خارج و سپس، شستشو و تمیز شدند. برای تعیین عمق نفوذ ریشه، طول بلندترین ریشه از محل طوقه گیاه اندازهگیری شد. حجم ریشه از طریق اختلاف حجم ایجاد شده پس از قرار دادن ریشه در حجم مشخصی از آب (500 میلی لیتر) محاسبه شد. سپس ریشهها در محیط خشک و سایه به مدت شش روز هواخشک شده و پس از آن در خشککن (آون) تهویهدار در دمای 32 درجه سلسیوس تا زمان رسیدن به رطوبت 10 درصد (Chen et al., 2008) خشک شدند و در نهایت برای تعیین ماده خشک ریشهها وزن شدند. پس از اندازهگیری ماده خشک ریشهها و شاخساره (دادهها نشان داده نشدهاند)، ماده خشک کل بوته (ریشه + شاخساره) و نسبت ماده خشک ریشه به شاخساره تعیین شد.
استخراج عصاره فنلی: استخراج عصاره فنلی از بافت ریشه سرخارگل بر اساس روش Thygesen و همکاران (2007) با کمی تغییر انجام شد. ابتدا نمونههای خشک ریشهها توسط دستگاه قهوه خردکن (مدل E G 90 W-120205) پودر و از الک 40 مش عبور داده شدند. سپس به 4/0گرم از پودر الک شده، 10 میلیلیتر متانول:آب (30:70) اضافه شد. نمونهها پس از ورتکس کوتاهی به مدت 20 دقیقه در حمام اولتراسونیک (Ultrasonic Cleaner) با بسامد 40 کیلوهرتز نگهداری شده و سپس به مدت دو ساعت شیک شدند. عصارههای متانولی بهدست آمده در دور 10000 rpm به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ (مدل Sigma 3-30K) و فاز رویی آنها جدا شد. کار سانتریفیوژ دو بار انجام شد. نمونههای بهدست آمده تا زمان تجزیهی شیمیایی در دمای 20- درجه سلسیوس نگهداری شدند.
ارزیابی اسید شیکوریک ریشه: مقدار اسید شیکوریک ریشه در عصاره فنلی استخراجی بر اساس روش Hu و Kitts (2000) و با استفاده از دستگاه HPLC (Kanuer, Germany) تعیین شد. بدین منظور، در ابتدا با توجه به بالابودن غلظت ترکیبات فنلی در عصاره استخراجی، نمونهها چهار بار با متانول 70 درصد رقیق شدند. سپس یک میلیلیتر از عصاره استخراجشده ریشه، پیش از تزریق به دستگاه با استفاده از فیلترهای سرنگی PVDF (45 میکرومتر × 13 میلیمتر) صاف و درون ظرف مخصوص HPLC ریخته شد. دستگاه HPLC مجهز به پمپ Smart line 1000، شناساگر فرابنفش، اتوسمپلر (Auto sampeler)، ستون RP-C18 (250 mm×4.6 mm×5 µm) بود. فاز متحرک شامل دو حلال (A و B) بود. حلال A شامل استونیتریل/آب حاوی 1/0 درصد اسید فسفریک با نسبت 10:90 و حلال B شامل استونیتریل/آب حاوی 1/0 درصد اسید فسفریک با نسبت 25:75 بود. پروفایل شیب جریان، با افزایش حلال B از صفر تا 100 درصد در نیم ساعت و حفظ آن در 100 درصد برای 10 دقیقه بود. سپس جریان خطی 100 درصد حلال B، به صفر درصد در 10 دقیقه کاهش یافت. سرعت جریان 5/1 میلیلیتر در دقیقه و طول موج شناساگر فرابفش در 330 نانومتر، تنظیم شد. حجم نمونه تزریقشده 20 میکرولیتر بود. پیش از تزریق نمونهها، ابتدا از استاندارد اسید شیکوریک، پنج غلظت مختلف تهیه و به دستگاه HPLC تزریق شد تا زمان اندازهگیری، نسبت و شیب جریان حلالها در ستون HPLC به منظور جداسازی بهتر این ترکیب کالیبره شود. سپس با استفاده از کروماتوگرام بهدست آمده (شکل 1)، منحنی استاندارد مربوط به اسید شیکوریک رسم شد تا با استفاده از منحنی استاندارد مربوطه، غلظت این ترکیب بر حسب میلیگرم بر گرم ماده خشک محاسبه و بیان شود. کروماتوگرام اسید شیکوریک در نمونه استخراج شده از ریشه سرخارگلها تحت تیمار برهمکنش تاریخ کشت 18 خرداد و تراکم 15 بوته در متر مربع در شکل 2 نشان داده شده است.
ارزیابی فنل کل ریشه: ارزیابی فنل کل با روش Folin–Ciocalteu انجام شد (Singleton et al., 1999). به علت بالابودن غلظت ترکیبات فنلی، ابتدا نمونهها 10 بار رقیق شدند. 125 میکرولیتر از عصاره متانولی استخراج شده با 375 میکرولیتر آب و 5/2 میلیلیتر معرف فولین 10 درصد مخلوط شدند. به مخلوط حاصل پس از شش دقیقه، دو میلیلیتر کربنات سدیم 5/7 درصد اضافه شد. میزان جذب مخلوط واکنش، پس از 90 دقیقه نگهداری در شرایط بدون نور در طول موج 765 نانومتر به وسیله دستگاه طیف سنج (Unico, USA) اندازهگیری شد. در نهایت مقدار فنل کل از روی منحنی استاندارد برحسب میلیگرم اکیوالان اسید گالیک در یک گرم ماده خشک بیان شد. درصد رقیقکردن نیز، در محاسبات منظور گردید.
ارزیابی فلاونوئید کل ریشه: مقدار فلاونوئید کل با روش کالریمتری آلومینیوم کلراید اندازهگیری شد (Du et al., 2009). ابتدا به 150 میکرولیتر عصاره استخراجشده بهترتیب 1700 میکرولیتر اتانول 30 درصد، 150 میکرولیتر نیتریت سدیم 5/0
شکل 1- کروماتوگرام اسید شیکوریک در نمونه استاندارد
شکل 2- کروماتوگرام اسید شیکوریک در نمونه استخراج شده از ریشه سرخارگلها تحت تیمار برهمکنش تاریخ کشت 18 خرداد و تراکم 15 بوته در متر مربع
میلیمولار و 150 میکرولیتر کلرید آلومینیوم 3/0 میلیمولار اضافه و بلافاصله بههم زده شد. پس از گذشت پنج دقیقه، 100 میکرولیتر محلول هیدروکسید سدیم یک میلیمولار اضافه شد. پس از 15-10 دقیقه، مقدار جذب با دستگاه طیف سنج در طول موج 506 نانومتر ثبت شد. درنهایت محتوای فلاونوئید کل با استفاده از رسم منحنی استاندارد کوئرستین برحسب میلیگرم کوئرستین در گرم ماده خشک محاسبه و بیان شد.
ارزیابی ظرفیت آنتیاکسیدانی ریشه: ظرفیت آنتیاکسیدانی عصاره ریشه، از راه خاصیت خنثیکنندگی رادیکال آزاد DPPH (2-2-دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل) با استفاده از روش طیف سنجی تعیین شد (Brand-William et al., 1995). برای این منظور، به 50 میکرولیتر عصاره استخراجشده نمونهها، 950 میکرولیتر محلول DPPH اضافه شد و بهمدت 30 دقیقه در شرایط تاریکی و در دمای اتاق نگهداری شد. سپس، مقدار جذب نمونهها در طول موج 517 نانومتر خوانده شد. ظرفیت آنتیاکسیدانی عصارهها به صورت درصد بازدارندگی DPPH با استفاده از رابطه 1 محاسبه شد.
رابطه (1):
برای تجزیه آماری دادهها، از نرمافزار SAS نسخه 9 SAS Institute, 2002)) استفاده شد. مقایسه میانگین تیمارها، با آزمون LSD و در سطح احتمال پنج درصد مقایسه شدند و نمودارها، با نرمافزار SigmaPlot نسخه 12 رسم شدند.
نتایج:
عمق نفوذ ریشه: نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که برهمکنش تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عمق نفوذ ریشه سرخارگل تأثیر معنیداری (05/0>P) داشته است (جدول 3). برشدهی این برهمکنش به وسیله تراکم بوته روشن کرد که این برهمکنش در همهی تاریخ کشتها بسیار معنیدار بوده است (جدول 4). مقایسه میانگینها نشان داد که در همهی تاریخهای کشت، تراکم بالاتر منجر به عمق نفوذ بیشتر شده است (شکل 3). بیشترین عمق نفوذ (3/29 سانتیمتر) در سرخارگلهایی ثبت شد که در میانههای فصل بهار (19 اردیبهشت ماه) و در بالاترین تراکم کشت شدند (شکل 3). این عمق (3/29 سانتیمتر)، حدود 65 درصد بیشتر از کمترین عمق نفوذی با میانگین 8/17 سانتیمتر بود که در تاریخ کشت 18 خرداد و تراکم هفت بوته در متر مربع بهدست آمد (شکل 3).
حجم ریشه: تجزیه واریانس دادههای حجم ریشه نشان داد که این ویژگی تحت تأثیر معنیدار برهمکنش تاریخ و تراکم کاشت قرار گرفته است (جدول 3). نتایج برشدهی این اثر با تراکم بوته گویای این است که تراکم کاشت در همهی تاریخهای کشت تأثیر بسیار معنیداری بر حجم ریشه بوتهها داشته است (جدول 4). مقایسه میانگینهای این ویژگی نشان داد که با تأخیر در کاشت و همچنین، با کاهش تراکم بوته، حجم ریشهها افزایش یافته است (شکل 4) که با نتایج عمق نفوذ ریشه تفاوت دارد. بیشترین حجم ریشه (4/98 سانتیمتر مکعب) در کرتهایی بهدست آمد که سرخارگل در آنها در تاریخ کشت 18 خرداد با تراکم هفت بوته در متر مربع کشت شدند (شکل 4). کمترین حجم ریشه با میانگین 5/22 سانتی متر مکعب از کشت سرخارگل در 20 فرودین ماه و تراکم 16 بوته در متر مربع حاصل شد که نسبت به بیشینه میانگین عدد حجم، حدود 77 درصد کاهش داشت (شکل 4).
ماده خشک ریشه: تأثیر برهمکنش تاریخ و تراکم کاشت بر ماده خشک ریشه بسیار معنیدار (01/0P<) بود (جدول 3). برشدهی این برهمکنشها به وسیله تراکم بوته نشان داد که در همهی تاریخهای کاشت، سطوح تراکم بوته منجر به ایجاد اختلاف معنیدار در ماده خشک ریشهها شده است (جدول 4). بر اساس مقایسه میانگین دادههای برهمکنش تاریخ کاشت و تراکم بوته، اگرچه تأخیر در کاشت در همهی تراکمها منجر به افزایش انباشت ماده خشک در ریشهها شد، ولی افزایش تراکم اثر معکوس داشت (شکل 5). به بیان دیگر، بیشترین ماده خشک ریشه (1/39 گرم در بوته) در کرتهایی بهدست آمد که دیرتر ولی با فاصله کشت بیشتر (تراکم هفت بوته در متر مربع) کشت شده بودند (شکل 5). این روند بر خلاف روند انباشت ماده خشک شاخساره بود (دادهها نشان داده نشدهاند).
ماده خشک کل (ریشه + شاخساره): در این آزمایش، ماده خشک کل گیاه (مجموع ماده خشک اندامهای هوایی و زیرزمینی سرخارگل) تحت تأثیر معنیدار برهمکنش تاریخ و تراکم کاشت بوتهها در سطح آماری یک درصد قرار گرفت (جدول 3). برشدهی این برهمکنشها به وسیله تراکم بوته نشان داد که در همهی تاریخهای کشت، سطوح تراکم بوته