صابرماهانی فاطمه، نصیبی فاطمه، پاک کیش زهرا، علومی حکیمه، نورزاد سودابه. بهبود عمر انبارمانی هلو با استفاده از عصاره برگ مورینگا. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (68) :171-188
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2174-fa.html
1- بخش زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2- گروه اکولوژی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران ، h.oloumi@kgut.ac.ir
3- گروه کشاورزی، دانشگاه فنیوحرفهای، تهران، ایران
چکیده: (85 مشاهده)
در این پژوهش تأثیر عصاره آبی و الکلی 3 و 5 درصد برگ گیاه مورینگا اولیفرا در مقایسه با آبمقطر (به عنوان شاهد) جهت بهبود صفات کیفی میوه هلو طی عمر انبارمانی در قالب طرح کاملاً تصادفی و بهصورت فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفت. میوهها پس از پنج دقیقه غوطهورشدن در آبمقطر و یا عصارههای گیاهی به یخچال منتقل و به مدت سه هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. عصاره آبی و الکلی میزان پراکسیداسیون لیپید را با توجه به محتوای MDA و سایر آلدئیدها نسبت به میوههای شاهد کاهش داد. در هفته سوم، تیمار الکلی باعث افزایش مقدار فنلها در مقایسه با میوههای شاهد شد. محتوای اسیدهای آلی نیز در تیمارهای الکلی و آبی در مقایسه با شاهد افزایش یافت. تیمار با عصاره مورینگا به ویژه عصاره آبی 5% منجر به افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، گایاکل پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. از طرفی این تیمار عصاره مورینگا به عنوان مؤثرترین تیمار در افزایش عمر انبارمانی هلو، فعالیت آنزیم پلیفنل اکسیداز را کاهش داد، درحالیکه تأثیر معنیداری بر محتوای ترکیبات فنلی نداشت. تیمار میوه هلو با عصارههای آبی و الکلی برگ گیاه مورینگا علاوه بر افزایش عمر انبارمانی این میوهها، سبب بهبود کیفیت بعد از برداشت آنها نیز میشود. همچنین کاربرد عصاره آبی 5 درصد برگ گیاه مورینگا مؤثرترین تیمار شناخته شد و استفاده از این ترکیب به مدت حداقل سه هفته جهت افزایش عمر پس از برداشت و حفظ کیفیت میوه هلو توصیه میشود.
شمارهی مقاله: 11
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1403/11/18 | پذیرش: 1404/1/26 | انتشار: 1404/8/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول