جلد 14، شماره 68 - ( جلد 14، شماره 68، مهر و آبان 1404 )                   جلد 14 شماره 68 صفحات 32-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghandali M, Danaee E. The effect of ascorbic acid and thiamine on biochemical and enzymatic traits of basil (Ocimum basilicum L.). Plant Process and Function 2025; 14 (68) : 2
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2138-fa.html
قندالی مهدی، دانائی الهام. تأثیر اسید آسکوربیک و تیامین بر صفات مورفوفیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آنزیمی گیاه ریحان (Ocimum basilicum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1404; 14 (68) :19-32

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-2138-fa.html


1- گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2- گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران ، Avin.ghandali@gmail.com
چکیده:   (90 مشاهده)
به‌منظور بررسی تأثیر محلول‌پاشی اسید آسکوربیک و تیامین بر صفات مورفوفیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آنزیمی گیاه ریحان سبز
(
Ocimum basilicum L.)، آزمایشی بر پایه طرح آماری کاملاً تصادفی به‌صورت گلدانی با سه تکرار در گلخانه تجاری واقع در شهرستان گرمسار در سال 1403-1402 انجام شد. تیمارها شامل محلول‌پاشی اسید آسکوربیک و تیامین، هر کدام با سه سطح 50، 100 و 150 میلی‌گرم در لیتر بود. محلول‌پاشی گیاهان از مرحله شش تا هشت برگی به مدت دو هفته و دو مرتبه در هر هفته انجام شد. در انتهای آزمایش و پس از گذشت 40 روز از اولین محلول‌پاشی، نمونه‌برداری و ارزیابی صفات صورت گرفت. نتایج نشان داد که تیمارها تأثیر معنی‌داری بر صفات مورد ارزیابی داشت. بطوریکه بیشترین درصد شاخص ثبات غشاء سلول، محتوای کلروفیل کل، میزان ویتامین ث، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز در تیمار اسید آسکوربیک 150 میلی‌گرم در لیتر بود. بیشترین ارتفاع گیاه در تیمار تیامین 100 میلی‌گرم در لیتر به‌دست آمد. همچنین کاربرد تیامین 150 میلی‌گرم در لیتر موجب افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، میزان پروتئین و تیامین شد. بیشترین و کمترین درصد اسانس ریحان سبز با 53/0 و 21/0 درصد به ترتیب در تیمارهای تیامین 150 میلی‌گرم در لیتر و شاهد بود. بنابراین، استفاده از اسید آسکوربیک و تیامین با سطوح 100 و 150 میلی‌گرم در لیتر با توجه نقش مهم آنها در مهار رادیکال‌های آزاد اکسیژن و بهبود صفات مورفوفیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آنزیمی ریحان سبز، پیشنهاد می‌شود.
شماره‌ی مقاله: 2
متن کامل [PDF 946 kb]   (80 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1403/8/22 | پذیرش: 1403/11/23 | انتشار: 1404/8/7

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb