جلد 13، شماره 63 - ( جلد 13، شماره 63، آذر و دی 1403 )                   جلد 13 شماره 63 صفحات 54-35 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yadegari M. Effects of irrigation regimes and organic elicitors on physiological and phytochemical characters and the essential oil of Ferulago angulate (Schltdl.) Boiss. Plant Process and Function 2024; 13 (63) : 3
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1994-fa.html
یادگاری مهراب. اثرات محرک‌های آلی و دوره‌های آبیاری بر خصوصیات فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گیاه دارویی چویل (Ferulago angulate (Schltdl.) Boiss). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (63) :35-54

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1994-fa.html


مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، mehrabyadegari@gmail.com
چکیده:   (61 مشاهده)
گیاه چویل با نام علمی Ferulago angulate (Schltdl) Boiss متعلق به تیره چتریان، از گیاهان دارویی ارزشمند بومی ایران و از خانواده چتریان است. این پژوهش از بهار (اردیبهشت ماه) 1401 تا پاییز (مهرماه) 1402 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. تحقیق حاضر در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار به صورت کرت‌های یک‌بار خرد­شده در جهت ارزیابی محرک‌های رشدی آلی بر برخی صفات فیزیولوژیک، اسانس و ترکیبات اسانس گیاه دارویی چویل انجام گردید. تیمارهای دوره آبیاری (3، 6 و 9 روز یکبار) در کرت‌های اصلی و محلول‌پاشی برگی (کیتوزان، اسید سالیسیلیک و فنیل­آلانین) در کرت‌های فرعی قرار گرفتند. اسانس‌گیری به روش تقطیر با آب، در دستگاه کلونجر و شناسایی ترکیبات با دستگاهGC/MS  انجام شد. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، محرک‌های آلی به‌طور معنی‌داری بر صفات فیزیولوژیک و اسانس گیاه چویل تأثیر داشتند. بالاترین محتوای کلروفیل (1/17-6/16 میلی‌گرم در کیلوگرم وزن تر) و فنل (65/1-57/1 میلی‌گرم در کیلوگرم وزن تر) در تیمارهای کیتوزان (25/0 گرم در لیتر) و فنیل آلانین (1 گرم در لیتر) در دوره آبیاری 3 و 6 روز به ‌دست آمدند. بیشترین میزان اسانس (65/0-61/0 درصد) در گیاهان تحت تیمار با کیتوزان (25/0 میلی‌گرم در لیتر) و فنیل آلانین (1 گرم در لیتر) با دوره آبیاری سه روز یکبار حاصل شد. ترکیبات شیمیایی مهم و تعیین‌کننده کیفیت اسانس این گیاه شامل آلفا-توجن (1/11-5/5 درصد)، آلفا-پینن (2/25-9/9 درصد) و سیس-اوسیمن (4/22-2/12 درصد) بودند. ماده مؤثره آلفا-پینن از مونوترپن‌های حلقوی ترکیب غالب در اسانس تمامی گیاهان بود. در گیاهان تیمار­شده با اسید سالیسیلیک، مقادیر ترکیبات بلند زنجیره هیدروکربن‌های حلقوی اسانس از جمله هنیکوزان و نونادکان بیشتر از سایر گیاهان بود. بر اساس نتایج به­دست آمده، استفاده از کیتوزان با غلظت 25/0 گرم در لیتر می­تواند نقش مؤثری در بهبود صفات فیزیولوژیک و اسانس چویل تحت شرایط اقلیمی سرد و نیمه­خشک داشته باشد.
شماره‌ی مقاله: 3
متن کامل [PDF 1206 kb]   (47 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/9/14 | پذیرش: 1403/1/25 | انتشار: 1403/10/4

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb