جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 264-251 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، . Ma_dyanat@yahoo.com
چکیده:   (392 مشاهده)
در میان عوامل کاهش­دهنده تولید محصولات کشاورزی، علف‏های هرز از اهمیت خاصی برخوردار هستند که منجر به خسارت‏های زیادی در کشاورزی می‏شود. به­منظور بررسی رقابت علف­هرز سلمه­تره با گیاه دارویی جعفری آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه آموزشکده فنی و حرفه‏ای دماوند در سال 1402 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف زمان سبز­شدن علف‏هرز سلمه‏تره (7 روز قبل از سبز­شدن جعفری، همزمان، 7، 14 و 21 روز پس از سبز شدن جعفری) و تراکم بوته (صفر، 1 و 2 بوته سلمه‏تره) در گلدان بود. نتایج آزمایش نشان داد که ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد در واحد سطح (گلدان)، قطر دمبرگ، میزان جذب عناصر غذایی و ویتامین ث تحت اثر زمان سبز­شدن و تراکم علف‏هرز قرار گرفتند. کمترین میزان صفات مورد مطالعه در تیمار 7 روز سبز­شدن زودتر سلمه­تره مشاهده شد. بیشترین درصد اسانس (94/0 درصد) در تیمار سبز­شدن 21 روز سلمه­تره و کمترین درصد اسانس هم مربوط به زمان سبز­شدن 7- و صفر روز بود که از لحاظ آماری در یک رده‌بندی قرار گرفتند. همچنین بیشترین درصد اسانس (98/0 درصد) مربوط به تیمار تراکم صفر سلمه‏تره (شاهد) و کمترین آن (64/0 درصد) مربوط به تراکم سلمه‌تره دو بوته در گلدان بود. از این­رو توصیه می‏شود در کشت گیاه جعفری اقدام به کشت زود هنگام آن نمود تا منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی آن نشود، اگر­چه از تراکم علف‏هرز سلمه‏تره نباید غافل شد.
شماره‌ی مقاله: 15
متن کامل [PDF 821 kb]   (105 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/6/26 | پذیرش: 1402/9/20 | انتشار: 1403/3/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.