جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 264-251 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbanihashli S, Diyanat M, Ghanbarijahromi M. Effect of lambsquarters (Chenopodium album) competition on the yield and quality of parsley (Petroselinum sativum L.). Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 15
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1965-fa.html
قربانی هشلی سارا، دیانت مرجان، قنبری جهرمی مرضیه. بررسی اثر رقابت علف‌هرز سلمه‌تره (Chenopodium album) بر عملکرد و کیفیت گیاه جعفری (Petroselinum sativum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :251-264

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1965-fa.html

1- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، . Ma_dyanat@yahoo.com
در میان عوامل کاهش­دهنده تولید محصولات کشاورزی، علف‏های هرز از اهمیت خاصی برخوردار هستند که منجر به خسارت‏های زیادی در کشاورزی می‏شود. به­منظور بررسی رقابت علف­هرز سلمه­تره با گیاه دارویی جعفری آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه آموزشکده فنی و حرفه‏ای دماوند در سال 1402 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف زمان سبز­شدن علف‏هرز سلمه‏تره (7 روز قبل از سبز­شدن جعفری، همزمان، 7، 14 و 21 روز پس از سبز شدن جعفری) و تراکم بوته (صفر، 1 و 2 بوته سلمه‏تره) در گلدان بود. نتایج آزمایش نشان داد که ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد در واحد سطح (گلدان)، قطر دمبرگ، میزان جذب عناصر غذایی و ویتامین ث تحت اثر زمان سبز­شدن و تراکم علف‏هرز قرار گرفتند. کمترین میزان صفات مورد مطالعه در تیمار 7 روز سبز­شدن زودتر سلمه­تره مشاهده شد. بیشترین درصد اسانس (94/0 درصد) در تیمار سبز­شدن 21 روز سلمه­تره و کمترین درصد اسانس هم مربوط به زمان سبز­شدن 7- و صفر روز بود که از لحاظ آماری در یک رده‌بندی قرار گرفتند. همچنین بیشترین درصد اسانس (98/0 درصد) مربوط به تیمار تراکم صفر سلمه‏تره (شاهد) و کمترین آن (64/0 درصد) مربوط به تراکم سلمه‌تره دو بوته در گلدان بود. از این­رو توصیه می‏شود در کشت گیاه جعفری اقدام به کشت زود هنگام آن نمود تا منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی آن نشود، اگر­چه از تراکم علف‏هرز سلمه‏تره نباید غافل شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1402/6/26 | پذیرش: 1402/9/20 | انتشار: 1403/3/29