Ghorbanihashli S, Diyanat M, Ghanbarijahromi M. Effect of lambsquarters (Chenopodium album) competition on the yield and quality of parsley (Petroselinum sativum L.). Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 15
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1965-fa.html
قربانی هشلی سارا، دیانت مرجان، قنبری جهرمی مرضیه. بررسی اثر رقابت علفهرز سلمهتره (Chenopodium album) بر عملکرد و کیفیت گیاه جعفری (Petroselinum sativum L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :251-264
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1965-fa.html
1- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، . Ma_dyanat@yahoo.com
چکیده: (545 مشاهده)
در میان عوامل کاهشدهنده تولید محصولات کشاورزی، علفهای هرز از اهمیت خاصی برخوردار هستند که منجر به خسارتهای زیادی در کشاورزی میشود. بهمنظور بررسی رقابت علفهرز سلمهتره با گیاه دارویی جعفری آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه آموزشکده فنی و حرفهای دماوند در سال 1402 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف زمان سبزشدن علفهرز سلمهتره (7 روز قبل از سبزشدن جعفری، همزمان، 7، 14 و 21 روز پس از سبز شدن جعفری) و تراکم بوته (صفر، 1 و 2 بوته سلمهتره) در گلدان بود. نتایج آزمایش نشان داد که ارتفاع بوته، وزن تر و خشک اندام هوایی، عملکرد در واحد سطح (گلدان)، قطر دمبرگ، میزان جذب عناصر غذایی و ویتامین ث تحت اثر زمان سبزشدن و تراکم علفهرز قرار گرفتند. کمترین میزان صفات مورد مطالعه در تیمار 7 روز سبزشدن زودتر سلمهتره مشاهده شد. بیشترین درصد اسانس (94/0 درصد) در تیمار سبزشدن 21 روز سلمهتره و کمترین درصد اسانس هم مربوط به زمان سبزشدن 7- و صفر روز بود که از لحاظ آماری در یک ردهبندی قرار گرفتند. همچنین بیشترین درصد اسانس (98/0 درصد) مربوط به تیمار تراکم صفر سلمهتره (شاهد) و کمترین آن (64/0 درصد) مربوط به تراکم سلمهتره دو بوته در گلدان بود. از اینرو توصیه میشود در کشت گیاه جعفری اقدام به کشت زود هنگام آن نمود تا منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی آن نشود، اگرچه از تراکم علفهرز سلمهتره نباید غافل شد.
شمارهی مقاله: 15
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1402/6/26 | پذیرش: 1402/9/20 | انتشار: 1403/3/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول