جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 146-121 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران ، a.sabouri@guilan.ac.ir
3- گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
چکیده:   (250 مشاهده)
ذرت خوشه­ای با کارایی بالا فتوسنتزی و تولید زیست­توده به عنوان مواد غذایی، خوراک دام، فیبر و سوخت­های فسیلی استفاده می­شود. تنش شوری یکی از مهمترین تنش­های غیرزیستی است که تأثیرات منفی زیادی بر رشد و عملکرد گیاهان زراعی از جمله ذرت خوشه­ای دارد. به منظور بررسی روند پاسخ­های فیزیولوژی و مورفولوژی ذرت خوشه­ای به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1400 در گلخانه و آزمایشگاه دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان به صورت گلدانی اجرا شد. ارقام شامل فومن و سپیده و تنش شوری شامل چهار سطح شاهد (آب)، 75، 125 و 175 میلی­مولار کلرید سدیم بود که همراه آب آبیاری در مرحله 5-4 برگی اعمال شد. صفات مورد نظر در طی چهار مرحله زمانی شامل 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از اعمال تنش اندازه­گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش ارقام فومن و سپیده، سطوح مختلف شوری و زمان­های
نمونه­برداری تأثیر معنی­داری بر شاخص­های مورد اندازه­گیری در سطح یک درصد داشتند. نتایج مقایسات میانگین ترکیبات تیماری نشان داد که صفات پرولین، قندهای محلول، فعالیت آنزیم­های آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز، نشت یونی و طول ریشه تحت تنش شوری روند افزایشی داشتند به­طوری­که با افزایش شدت تنش میزان این صفات افزایش یافت. در مقابل میزان صفات کلروفیل
a، کلروفیل b، کاروتنوئید، پروتئین، ارتفاع گیاه، محتوای نسبی آب، سطح برگ، وزن تر گیاه و وزن خشک گیاه تحت تنش شوری روند کاهشی داشتند و با افزایش سطح تنش میزان این صفات کاهش یافت. بر­اساس درصد تغییرات، صفات قندهای محلول و محتوی نسبی آب برگ بیشترین و کمترین تأثیر را از تنش نشان دادند. بر­اساس نتایج، می­توان دریافت که در ذرت خوشه­ای از سازوکارهایی همچون افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان، پروتئین و تنظیم اسمزی از طریق اسمولیت­های مهم از جمله پرولین و قندهای محلول برای ایجاد تحمل به تنش به شوری استفاده می­شود. همچنین نتایج نشان داد که تحت تنش شوری رقم فومن به عنوان یک رقم متحمل­تر مقابله مناسب­تری در کاهش آسیب اکسیداتیو ناشی از تنش شوری نسبت به رقم سپیده دارد و می­توان از آن برای مناطقی که در معرض تنش شوری هستند، با اعمال مدیریت مناسب، بهره­برداری بهینه کرد. 
شماره‌ی مقاله: 8
متن کامل [PDF 1431 kb]   (110 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1402/4/29 | پذیرش: 1402/8/8 | انتشار: 1403/3/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.