جلد 13، شماره 60 - ( جلد 13، شماره 60، خرداد و تیر 1403 )                   جلد 13 شماره 60 صفحات 146-121 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kazemi H, Sabouri A, Aalami A, Abedi A. Evaluation of changes in the trend in physiological and morphological characteristics of sorghum (Sorghum bicolor L.) under different levels of salinity stress at different time intervals. Plant Process and Function 2024; 13 (60) : 8
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1937-fa.html
کاظمی حسین، صبوری عاطفه، اعلمی علی، عابدی امین. ارزیابی روند تغییرات صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک ذرت خوشه‌ای (Sorghum bicolor L.) تحت سطوح مختلف شوری در بازه‌های زمانی متفاوت. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (60) :121-146

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1937-fa.html


1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران ، a.sabouri@guilan.ac.ir
3- گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
چکیده:   (358 مشاهده)
ذرت خوشه­ای با کارایی بالا فتوسنتزی و تولید زیست­توده به عنوان مواد غذایی، خوراک دام، فیبر و سوخت­های فسیلی استفاده می­شود. تنش شوری یکی از مهمترین تنش­های غیرزیستی است که تأثیرات منفی زیادی بر رشد و عملکرد گیاهان زراعی از جمله ذرت خوشه­ای دارد. به منظور بررسی روند پاسخ­های فیزیولوژی و مورفولوژی ذرت خوشه­ای به تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب بلوک­های کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1400 در گلخانه و آزمایشگاه دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان به صورت گلدانی اجرا شد. ارقام شامل فومن و سپیده و تنش شوری شامل چهار سطح شاهد (آب)، 75، 125 و 175 میلی­مولار کلرید سدیم بود که همراه آب آبیاری در مرحله 5-4 برگی اعمال شد. صفات مورد نظر در طی چهار مرحله زمانی شامل 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از اعمال تنش اندازه­گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش ارقام فومن و سپیده، سطوح مختلف شوری و زمان­های
نمونه­برداری تأثیر معنی­داری بر شاخص­های مورد اندازه­گیری در سطح یک درصد داشتند. نتایج مقایسات میانگین ترکیبات تیماری نشان داد که صفات پرولین، قندهای محلول، فعالیت آنزیم­های آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز، نشت یونی و طول ریشه تحت تنش شوری روند افزایشی داشتند به­طوری­که با افزایش شدت تنش میزان این صفات افزایش یافت. در مقابل میزان صفات کلروفیل
a، کلروفیل b، کاروتنوئید، پروتئین، ارتفاع گیاه، محتوای نسبی آب، سطح برگ، وزن تر گیاه و وزن خشک گیاه تحت تنش شوری روند کاهشی داشتند و با افزایش سطح تنش میزان این صفات کاهش یافت. بر­اساس درصد تغییرات، صفات قندهای محلول و محتوی نسبی آب برگ بیشترین و کمترین تأثیر را از تنش نشان دادند. بر­اساس نتایج، می­توان دریافت که در ذرت خوشه­ای از سازوکارهایی همچون افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان، پروتئین و تنظیم اسمزی از طریق اسمولیت­های مهم از جمله پرولین و قندهای محلول برای ایجاد تحمل به تنش به شوری استفاده می­شود. همچنین نتایج نشان داد که تحت تنش شوری رقم فومن به عنوان یک رقم متحمل­تر مقابله مناسب­تری در کاهش آسیب اکسیداتیو ناشی از تنش شوری نسبت به رقم سپیده دارد و می­توان از آن برای مناطقی که در معرض تنش شوری هستند، با اعمال مدیریت مناسب، بهره­برداری بهینه کرد. 
شماره‌ی مقاله: 8
متن کامل [PDF 1431 kb]   (165 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1402/4/29 | پذیرش: 1402/8/8 | انتشار: 1403/3/29

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb