جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 364-343 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، n.bagheri@yahoo.com
3- پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (554 مشاهده)
برنج از مهم‌ترین محصولات غذایی در جهان است. شوری خاک عملکرد و کیفیت محصول برنج را کاهش می­‌دهد. غربال کردن ارقام برنج برای شناسایی ارقام متحمل به شوری برای تولید ارقام جدید و کشت در مناطق شور دارای اهمیت زیادی می‌باشد. در این مطالعه، صفات مورفوفیزیولوژیک 42 ژنوتیپ برنج به همراه ژنوتیپ­های NONA BOKARA به­عنوان شاهد متحمل و IR29 به­عنوان شاهد حساس به شوری در مرحله گیاهچه‌ای در دو سطح صفر و 100 میلی­مولار شوری (از منبع نمک­های NaCl، CaCl2، Na2SO4) در شرایط هیدروپونیک به صورت طرح کرت‌های خرد­شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ برنج، شوری و برهمکنش آن­ها در تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. همچنین نتایج نشان داد که صفات طول ریشه و ساقه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه، محتوای نشت الکترولیت، زیست­توده و شاخص سبزینگی تحت تنش شوری کاهش معنی­داری نشان دادند. محتوای پرولین تحت تنش شوری افزایش یافته بود. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی­داری بین صفات زیست­توده با وزن خشک ریشه و ساقه وجود دارد. نتایج تجزیه به مؤلفه‌های اصلی نشان داد که صفات
زیست­توده، وزن تر و خشک ساقه، طول ساقه و وزن تر ریشه در مؤلفه اول بیشترین تأثیر را در جهت مثبت داشتند. نتایج حاصل از تجزیه خوشه‌ای نشان داد که 12 ژنوتیپ‌ به همراه
NONA BOKARA در خوشه متحمل قرار گرفتند که می‌توانند در برنامه‌های اصلاحی برای توسعه ارقام متحمل به شوری مورد استفاده قرار گیرند.
شماره‌ی مقاله: 20
متن کامل [PDF 1002 kb]   (205 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/10/20 | پذیرش: 1402/5/24 | انتشار: 1403/2/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.