جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 364-343 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohamadi S F, Babaian Jolodar N, Bagheri N, Nematzadeh Qharakhili G A, Hashemi Petroudi S H. Studying the effect of salinity stress on some morphological and physiological traits in rice genotypes at the seedling stage under hydroponic conditions. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 20
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1841-fa.html
محمدی سیده فاطمه، بابائیان جلودار نادعلی، باقری نادعلی، نعمت زاده قراخیلی قربانعلی، هاشمی پطرودی سید حمیدرضا. مطالعه اثر تنش شوری بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در ژنوتیپ‌های برنج در مرحله گیاهچه‌ای تحت شرایط هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :343-364

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1841-fa.html


1- گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- گروه اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران ، n.bagheri@yahoo.com
3- پژوهشکده ژنتیک و زیست‌فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده:   (153 مشاهده)
برنج از مهم‌ترین محصولات غذایی در جهان است. شوری خاک عملکرد و کیفیت محصول برنج را کاهش می­‌دهد. غربال کردن ارقام برنج برای شناسایی ارقام متحمل به شوری برای تولید ارقام جدید و کشت در مناطق شور دارای اهمیت زیادی می‌باشد. در این مطالعه، صفات مورفوفیزیولوژیک 42 ژنوتیپ برنج به همراه ژنوتیپ­های NONA BOKARA به­عنوان شاهد متحمل و IR29 به­عنوان شاهد حساس به شوری در مرحله گیاهچه‌ای در دو سطح صفر و 100 میلی­مولار شوری (از منبع نمک­های NaCl، CaCl2، Na2SO4) در شرایط هیدروپونیک به صورت طرح کرت‌های خرد­شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ برنج، شوری و برهمکنش آن­ها در تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. همچنین نتایج نشان داد که صفات طول ریشه و ساقه، وزن تر و خشک ساقه و ریشه، محتوای نشت الکترولیت، زیست­توده و شاخص سبزینگی تحت تنش شوری کاهش معنی­داری نشان دادند. محتوای پرولین تحت تنش شوری افزایش یافته بود. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که همبستگی مثبت و معنی­داری بین صفات زیست­توده با وزن خشک ریشه و ساقه وجود دارد. نتایج تجزیه به مؤلفه‌های اصلی نشان داد که صفات
زیست­توده، وزن تر و خشک ساقه، طول ساقه و وزن تر ریشه در مؤلفه اول بیشترین تأثیر را در جهت مثبت داشتند. نتایج حاصل از تجزیه خوشه‌ای نشان داد که 12 ژنوتیپ‌ به همراه
NONA BOKARA در خوشه متحمل قرار گرفتند که می‌توانند در برنامه‌های اصلاحی برای توسعه ارقام متحمل به شوری مورد استفاده قرار گیرند.
شماره‌ی مقاله: 20
متن کامل [PDF 1002 kb]   (42 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/10/20 | پذیرش: 1402/5/24 | انتشار: 1403/2/10

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb